Повече тестостерон = по-висок риск от рак на простатата?

Британски учени оправдават хормона
Повече тестостерон = по-висок риск от рак на простатата?

Спорен медицински въпрос в продължение на години беше дали завишените нива на тестостерон при мъжете означават по-голям риск от развитие на рак на простатата. Това се дължеше на обстоятелството, че в голяма част от експериментите потискането на тестостерона при мъже с този вид рак водеше до смаляване на тумора или до забавяне на неговия растеж.

От друга страна, проведените изследвания не заключават съществува ли конкретна зависимост между по-високата концентрация на тестостерон и заболяването.

В търсене на окончателен отговор, екип от британски учени събира изходните данни от 18 изследвания, посветени с казуса и ги анализира с оглед наличието на връзка между серумните равнища на мъжки хормони на секса (андрогени) и рака на простатата. Резултатите от този анализ са отрицателни.

Коментарът на ръководителя на изследването доктор Андрю Родам от Оксфордския университет е, че мъжете с повече тестостерон нямат основания за притеснение. А на какво се дължи обстоятелството, че потискането на този хормон води до потискане и на туморите? Всъщност, причината е, че раковите клетки, както и всички останали клетки в тялото се нуждаят от хормони, за да се развиват. Но това не означава, че хормоните са виновниците за възникването на рака.

С напредването на възрастта продукцията на андрогени намалява и мъжете с нива над средните би следвало да се чувстват по-скоро привилигеровани, отколкото застрашени. Повече тестостерон обикновено означава по-силно либидо, повече възможност за реализацията му, по-бърз метаболизъм и повече мускулна маса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май