Пазете лицето от студа

Така топлоизолирате цялото тяло и най-вече крайниците
Пазете лицето от студа

В условията на минусови температурни рекорди в страната ни си мечтаем само за едно – камина, меко одеяло пред нея и чаша ароматно кафе с мляко. Взимаме си (електронната) книга в тая идилия и не ни търсете, докато справедливостта не възтържествува във вид на поне 12 градуса, т.е. поне до април.

Да, ама не! Офисът ни не осигурява нито едно от посочените условия (освен изглед към замръзнала Витоша), та се обличаме най-старателно всяка сутрин. Вярно, казахме, че от студ не се настива, обаче слоевете топло облекло имат свото предназначение и то може да е... генерално.

Експеримент, осъществен в изследователски център към Американската армия, изказва предположение, че, ако лицето ни е защитено от студа, то и цялостните ни усещания при ниски температури са по-приятни.

Проучването

Под ръководството на физиологът д-р Катрин О'Браян, 10 доброволци били подложени на "мразовит" опит. Всеки от тях прекарал две 60-минутни сесии в стая, в която температурата била 5 градуса. Като допълнение обаче, експертите имитирали вледеняващ вятър с температура от -15 градуса и скорост от 3 м/сек.

През първите 60 минути участниците били добре екипирани – с плътни скиорски маски и очила, обикновени ръкавици и шуби. Обаче при второто им излагане на нериятните "климатични особености", те трябвало да свалят очилата и да вдигнат маската така, че лицето им да е напълно открито. И в двата случая учените измервали температурата на различни части от тялото на всеки доброволец.

inm.comСъвсем естествено, градусите в областта на бузите при липсата на защита били най-ниски. Любопитното в случая е, че и температурата на пръстите на ръцете също паднала сериозно през първите 15 минути след свалянето на маската и очилата. Тенденцията се запазила до края на едночасовия престой в студената стая, въпреки наличието на ръкавици. И нито един от доброволците не бил изключение.

Участниците трябвало да изпълнят кратки тестове за координация и издръжливост и заедно с това да отбележат как се чувстват в суровите условия. На 50-тата минута и в двата случая – със защита и без, температурата на пръстите им била еднаква. Общото чувство за комфорт при наличието на маска и очила обаче било с над 40% по-положително, отколкото без тях.

Специалистите обясняват това със способността на тялото да ограничава кръвоснабдяването в подобни екстремни ситуации, за да се предпази от загуба на топлина. Това явление се нарича вазоконстрикция и се изразява в свиване на кръвоносните съдове от кожата навътре към тялото. Така кръвопотокът се съсредоточава около жизненоважните органи, които запазват температурата си по-дълго.

За да обобщим, ще кажем, че неприятните усещания в крайниците изглежда могат да бъдат спестени, поне за известен период от времето, прекарано на студа. И ни звучи съвсем логично, като топлоизолацията на сградите ;)

Но да оставим шегата настрана. Бихме ви посъветвали да не излизате без шал и шапка, докато не сте убедени, че студените дни са отминали. И това е особено задължително, ако ви се налага да прекарате повече от 30 минути навън.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май