Онколог: Никога не яжте прегорели филийки хляб!

Онколог: Никога не яжте прегорели филийки хляб!

Обичайният ви навик да ядете препечен хляб за закуска, обяд или вечеря може да причини значителна вреда на вашето здраве, казва онкологът Робърт Томас пред Mirror. Желателно е да избягваме препечените хрупкави картофи, както и прекалено препечените, стигнали до прегоряване, филийки хляб. И двете съдържат опасно високи нива на химикали, които са пагубни за човешкото здраве, коментира специалистът. Химикалът, който е доказан канцероген, се образува от реакцията между аминокиселините, захарите и водата, които се съдържат в картофите и хляба, когато са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.

Специалистът обяснява, че готвенето на нишестени и сладки храни при високи температури води до образуването на токсични съединения, наречени акриламиди. Те могат да увредят ДНК и да увеличат риска от развитие на рак. Лекарят отбелязва, че колкото по-тъмна е кората на хляба, толкова по-опасен е той за здравето. Той призова хората да спрат да ядат прегорели препечени филийки. Акриламидът сам по себе си е невротоксин, което означава, че когато се приема в големи количества, той причинява увреждания в мозъка, водещи до разрушаване на нервните клетки, обяснява докторът. Високите му нива в организма могат да причинят слабост, мравучкане и изтръпване на горните и долните крайници. Могат да се появят и проблеми с равновесието и двигателната координация. 

Изследванията доказват, че акриламидът е съединение, което причинява рак на храносмилателния тракт. Той е вещество, което се отлага в тъканите за много дълго време и има способността да се свързва с ДНК, което води до мутации в клетките. Акриламидът има и неблагоприятно въздействие върху сърцето и предизвиква възпаления в целия организъм, пише "Ретро".

ключови думи:
акриламид

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май