Нирвана след мозъчен удар

Невроанатомът Джил Болти Тейлър разказва какво се случва в тялото й след преживян мозъчен кръвоизлив
Нирвана след мозъчен удар

Вярвате ли в невероятни неща? Едно от тях е мозъкът. Знаем, че той управлява най-важните процеси в тялото ни и това е нормалната му функция. Какво обаче става, ако нещо в този орган се обърка? Много съвременни учени са изправени пред предизвикателството да изучат работата му по време на тежки мозъчни разстройства. Става ясно обаче, че дори солидните им знания и опит не са ги подготвили за свръхестествените приключения, които старият им познайник е подготвил.

Запознайте се с Джил Болти Тейлър. След като брат й се разболява от шизофрения, тя решава, че ще посвети целия си живот на изучаването на мозъчните заболявания. Заедно с колегите си Джил се опитва да разкрие какви са биологическите разлики между здравите хора и тези с умствени проблеми.

Един ден обаче самата тя получава кръвоизлив в лявото полукълбо на мозъка си. Известно време след настъпването на кризата тя е в състояние да наблюдава какво се случва с тялото й. В първия момент Тейлър усеща пронизваща болка. Но тъй като не й обръща особено внимание, решава да се заеме с ежедневните си задължения. Джил започва да прави упражнения на фитнес уреда си и тогава осъзнава, че тялото й не я слуша. Нещо повече – тя вижда себе отстрани, сякаш не е същият човек.

Болката й ту я пронизва отново, ту я отпуска. По време на тези редуващи се периоди, невроанатомът неколкократно усеща, че изпада в блажена безтегловност, след което идва на себе си и осъзнава, че трябва да потърси помощ. Ала за учения това се оказва доста трудно, тъй като не може да осмисли връзката между себе си и останалия свят. Изглежда, сякаш всичко е излязло извън контрол. И същевременно, изживяването е повече от приятно...

Остатъка от историята и поуките ще научите от видеото (можете да изберете български субтитри от менюто под филмчето). Ние пък за пореден път се замислихме колко много чудеса се случват в невероятната вселена, наречена човешки мозък.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май