На помощ на очите

Пазите ли ги достатъчно добре?
На помощ на очите

Ако в края на дългия работен ден се погледнете в огледалото и отсреща се покаже същество с безумно зачервени очи, значи страдате от "смартфонична" зависимост. Да, прави сте – за щастие, все още не са измислили такава.

Обаче има нещо друго и то се казва синдром на компютърното зрение.

Смята се, че той засяга 90 % от хората, които прекарват повече от два часа със забит в монитора поглед. Характеризира се със силно замъглено и нарушено зрение, изсушаване ретината на окото, главоболие и дори продължително късогледство.

Въпреки че все още не се възприема като заболяване, въпросното състояние може да наруши трайно способността ви да виждате нормално, в случай, че не вземете спешни мерки срещу него.

В матрицата на зрението

Изобщо не е случайно, че имате две очи. Не е случайно също, че са разположени в една равнина. Това именно ви позволява възприемане на триизмерен образ. Мониторът обаче, било то на компютър или смартфон, е двуизмерен. И тук идва лошото: мъчите се да откриете 3D образ там, където е невъзможно да бъде открит.

Мъчението ви усложнява и най-далечната точка на ясно виждане. Окото фокусира най-добре на 5 метра разстояние. Повечето хора обаче са принудени да гледат мониторите си от по-близо.

За да нагласят фокуса, очните мускули започват да се свиват и отпускат непрекъснато. Точно поради тази причина в края на деня и след продължително взиране в монитора очите ви са толкова изморени, че трудно могат да си починат дълго след това.

Основният симптом на синдрома на компютърното зрение, както споменахме, е премреженото зрение. Обикновено то се оправя след няколко секунди. Проблемът е, че ако ви се случва често, няколко пъти на ден, през по-голямата част от седмицата, това може да доведе до перманентно късогледство.

Изсушаването на ретината също не е за пренебрегване, защото може да предизвика опасна инфекция.

Какво го причинява? Най-вече фактът, че докато се взирате в компютъра, забравяте да мигате. А мигането е хипер необходимо, защото съдейства за овлажняване на очните ябълки. Наскоро направено изследване показва, че хората мигат средно по 16 пъти в минута. А онези от другата страна на монитора – само шест пъти в минута. Този факт говори сам за себе си.

20/20 акция

Не, няма нужда да изхвърляте любимите си, модерни играчки, за да спасите зрението си от трайно увреждане. Започнете стъпка по стъпка, с това правило: на всеки 20 минути отмествайте поглед от компютъра и гледайте за 20 секунди в отдалечена точка пред вас. Подобно на упражнение за тялото, тази практика действа най-добре, когато я прилагате регулярно.

Сега. Огледайте работния плот – вкъщи или в офиса. Върхът на монитора трябва да се намира на линията на очите. Факт: фокусирате най-добре, като гледате от горе надолу. Освен това склопените клепачи могат да се справят със сухотата на очните ябълки, като предпазят вътрешноочната течност от изпаряване.
Разбира се, добре е и да си осигурите очила с компютърно покритие.

И още един добър трик: напомняйте си да мигате – често и бавно – все едно току-що се събуждате от сън.

Истина е: компютърът може да се превърне в истинско визуално предизвикателство за очите. Но ако ползвате машината си с нужното внимание, тя няма да ви навреди.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май