Морско водорасло крие тайната на младостта?

Морско водорасло крие тайната на младостта?

Морско водорасло, което се среща само в Южна Австралия, може да крие тайната за борбата със стареенето на кожата, съобщи Синхуа, позовавайки се на ново изследване.

Авторите му от университета "Флиндърс" са установили, че южноавстралийските кафяви водорасли имат добри противосъстаряващи свойства, които могат да предпазят от влошаване на състоянието на колагена и еластина при хората."Открихме, че екстракти от южноавстралийски кафяви водорасли имат огромен потенциал да бъдат използвани за забавяне на ефектите от стареенето върху кожата ни", казва Вей Чжан от изследователския екип.

Учените припомнят, че колагенът действа като градивен елемент за костите, зъбите, мускулите, кожата, ставите и съединителната тъкан, докато еластинът придава на кожата еластичност и здравина. И двата протеина са популяризирани от козметичната индустрия като съществени за доброто кожно здраве.

За целите на изследването авторите му са анализирали противосъстаряващите свойства на екстракти от три вида ендемични за Южна Австралия кафяви водорасли и са установили, че те стимулират растежа на колагена и потискат процеса на гликация, който влошава състоянието на колагена и еластина.

Според изследването Южна Австралия се характеризира с най-голямото разнообразие на морски водорасли в света, като са известни 1500 вида, повече от половината от които са ендемични за щата.

"Морските водорасли са чудесен източник на множество биоактивни съставки с потенциални приложения в натуралните продукти за здраве и грижа за кожата", казват още изследователите.

ключови думи:
водорасли

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май