Мозъкът на човека и други животни

Къде сме ние по сиво вещество?
Мозъкът на човека и други животни

Мозъкът е орган, с който всички представители на гръбначното животинско царство разполагат, но в същото време помага на човека да се отличи по един особено категоричен начин. Той заема централна част в нервната система и се намира в непосредствена близост до главните ни сетивни органи, чрез които получаваме зрителни, слухови, равновесни, вкусови и обонятелни данни от околната среда.

Мозъкът е най-сложната част от тялото на почти всяко животно, а при човека неговата кора (най-голямата му част) съдържа между 15 и 33 милиарда неврони, всеки от които се свързва посредством синапси с по няколко хиляди други неврона.

От физиологична гледна точка функцията на мозъка е да упражнява централизиран контрол върху всички останали органи в тялото. Това се случва благодарение на моторните сигнали, които той изпраща по гръбначния стълб и периферната нервна система, както и чрез манипулирането на сложен коктейл от хормони и невротрансмитери.

От философска гледна точка мозъкът е интересен заради онова, което наричаме съзнание и тепърва ще опознаваме в дълбочина. Съзнанието и интелектът са позволили на човек да се отдели от всички останали живи същества и да застане на върха на еволюционната пирамида... за добро или за лошо.

Някои автори са уверени, че главна роля в този процес заема нарастването на мозъка на хуманоидите от 600 см3 при австралопитека до около 1250 см3 при хомо сапиенс. Други обаче са на мнение, че размерът не е от толкова голямо значение, колкото броят неврони в мозъчната кора и скоростта, с която синапсите предават информацията между тях.

Така или иначе, днес човекът изпъква като животното с един от най-големите мозъци сред цялата фауна, населяваща земното кълбо. Следната сравнителна графика ще ви помогне да придобиете по-добра визуална представа за това къде точно се намираме по големина на сивото вещество.

1126178Колаж: FitWell.bg

А ако сте любопитни да научите малко повече за анатомията на човешкия мозък и как всъщност изглежда той, можете да изгледате следното видео. Предупреждавам ви, че кадрите могат да ви се сторят смущаващи, затова натиснете бутона Play само, ако сте уверени в психическата си устойчивост :)

ключови думи:
мозък неврон синапс

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май