Може ли да се хване инфекция от пот

От кого трябва да се пазите по-упорито
Може ли да се хване инфекция от пот

Жегите все още се усещат и потта се лее на едро В залата, в градския транспорт, на пейката, на която искате да седнете... вероятността да се сблъскате с потно петно е голяма. А по-лошото е, че някои се отъркват у вас (в градския транспорт или на опашката в претъпкания магазин). За съжаление не всички хора са в перфектно здраве и поддържат перфектна хигиена, така че въпросът дали може да ви заразят с нещо лошо, е повече от логичен.

Ето и какво твърди науката по въпроса: Има инфекции, които могат да бъдат пренесени и прихванати чрез потта!

 

MRSA

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus е много упорита бактерия, виновна за много инфекции. Тя се лекува трудно дори с антибиотик и води до рани по кожата, парене, и инфекции на дробовете, кръвта и уринарния тракт. Може лесно да се предаде чрез потта.

Хепатит Б

Все още спорно, но в едно изследване се твърди, че хепатит може да се предава чрез потта в контактни спортове. Официално се води, че той се предава чрез отворени рани, но проучване сред Олимпийски борци показва, че 11% от участниците са имали вирус компоненти в потта, с нива почти като тези в кръвта. Изследването е публикувано в сп. British Journal of SportsMedicine.

Настинка, грипни вируси

Макар че потта сама по себе си не съдържа вируса, той може да попадне върху кожата чрез търкане на носа, кихане, кашляне и дори дишане. Потта става носител на вируса и попада в следващия носител при допир.

Херпес

Има много дебати дали херпесът може да се предаде индиректно (например чрез пот) или не. Някои изследвания показват, че контактът кожа с кожа може да предава HSV-1 и HSV-2, докато други потвърждават, че вирусната патология се нуждае от продължителен контакт и триене, за да се осъществи предаването.

Хепатит А, хепатит С и СПИН

И трите вируса не се предават чрез случаен контакт с пот, кихане, кашляне.

ХИВ се съдържа във всички телесни течности в различна концентрация. За да предизвика заразяване той трябва да бъде в достатъчно количество, т. е. концентрацията му да бъде достатъчно висока.

ХИВ се съдържа в концентрация, която може да предизвика заразяване в кръвта (вкл. менструалната), семенната течност, вагиналните секрети и кърмата. Концентрацията на вируса в други телесни течности (напр. слюнка, пот) е толкова ниска, че не е възможно да се осъществи инфектиране.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април