Мисия „Неостаряване“: Гликацията

Мисия „Неостаряване“: Гликацията

Какво е AGE?

AGE е английската абревиатура за крайни продукти на напредналата гликация.

Гликацията е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.

Двата основни източника на AGE са храната, която консумираме, и вътрешен синтез.

Формиране на AGE в храните

То става в резултат на едновременната термична обработка на протеини и захари в отсъствието на вода. Протеин в случая не означава единствено месо, тъй като такъв се съдържа и в зърнените храни, плодовете и зеленчуците.

Признак на образуването на AGE е покафеняването на храните. Гликацията е процесът, който придава специфичния вкус на някои ястия след приготвяне. Примери за това са златистите курабийки, хрупкавата коричка на хляба, попрегорялата пържола, дори препечените кафени зърна.

Формиране на AGE в тялото

Тялото ви има способността да гликира простите захари в кръвта. Винаги една малка част от кръвната захар е гликирана. Това е особено опасно за диабетиците и хората, прекаляващи със сладкото, тъй като те са с постоянно завишени нива на кръвна захар.

Фруктозата има свойството да се гликира около 10 пъти по-бързо в сравнение с глюкозата, например. Това е особено притеснително, тъй като голяма част от съвременните хранителни продукти и подсладители, включително и захарта, са с много високо съдържание на фруктоза. 

Какво ви причиняват AGE?

Тялото е в състояние да се справя с тях, но това става много бавно.

Имайте предвид, че животът на крайните продукти на напредналата гликация е около два пъти по-продължителен от този на средностатистическата клетка в тялото. Това означава, че те могат да нанасят щети в много продължителен период от време, особено на дълголетни клетки като нервните и мозъчните, очните и колагеновите протеини, ДНК.

Някои от болестите, които се асоциират с AGE, са диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, рак, периферна невропатия и загуба на сетива като глухота и слепота. 

Как да се предпазим?

  • Поддържайте ниски нива на кръвна захар, ограничавайки консумацията на прости въглехидрати и храни с висок гликемичен индекс. Придържайте се към зеленчуци, кореноплодни и плодове като основен източник на въглехидрати.
  • Яжте плодовете и зеленчуците сурови, сварени или на пара – в суровите растения отсъстват AGE поради липсата на термична обработка, а при варенето във вода или на пара те не могат да се формират, тъй като водата препятства свързването на захарите и протеините.
  • Избягвайте преработените въглехидрати и препечените продукти – преработвателите нарочно предлагат по-препечени продукти и храни с по-високо съдържание на карамел, тъй като те са по-вкусни.
  • Приготвяйте месото на бавен огън – по-високите температури и продължителната термична обработка произвеждат повече AGE. Аланглетата и полуаланглетата ще съдържат значително по-малко гликирани молекули, отколкото препечените или препържени меса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април