Майната му на рака!

Не може да ни пребори, ако...
Майната му на рака!

През 2009-та Яел Коен за първи път осъзнава, че майка ѝ Диане не е безсмъртна. Момичето научава, че жената, която я е отгледала, е болна от рак на гърдата. Това преобръща целия свят на девойката с главата надолу.

Но Яел няма много време да страда. Бързо се взима в ръце и застава смело до любимия човек в голямото изпитание, което му предстои. Едновременно с това, Коен започва да чете и да търси различни източници, за да научи повече за болестта, тормозеща майка ѝ.

Дъщерята е учудена да разбере, че близо 90% от случаите на рак са лечими, ако се диагностицират в най-началния стадий от развитието си. Малко по малко, младата дама научава и много други важни подробности, които постепенно систематизира в съзнанието си.

След първата операция Яел подарява на Диане тениска с надпис "Fuck Cancer" ("Майната му на рака", в свободен превод от английски език). Посланието е ясно.

"За мен, то гласи: "О, да! Имам рак. Но, по дяволите, няма да се предам без борба. Не съм пациент, борец съм!," обоснова избора си на надпис самата Коен:

"Мислех си, че майка ми няма да носи тениската, но не познах. Носеше я навсякъде и на публични места. Интересна беше и реакцията на хората. Мнозина искаха да я прегърнат, да я целунат, искаха тя да им разкаже историята си".

Така, от една тениска... нещата стигат до създаването на благотворителна организация, чиято основна цел е да образова хората относно всичко, свързано с коварното заболяване. Мисията на младата активистка е да промени начина, по който днес се гледа на рака.

"Вместо да чакаме и да се молим някой да измисли лек срещу него, трябва да концертираме усилията си в превенцията му и най-вече - в установяването му в ранен стадий. Именно ранната диагностика спаси живота на майка ми", напомня Яел. 

В тази превенция важна роля ще изиграе именно новото,  т. нар. интернет, поколение, което има достъп до многобройни канали за информация, както и куп възможности за обменянето ѝ, смята девойката. 

Изключително много харесвам начина ѝ на мислене и се присъединявам към позицията ѝ. Защото не можем просто да стоим със скръстени ръце и да стискаме палци да... не ни се случи и на нас.

Редовните прегледи, информираността, знанията са нашата най-сигурна защита срещу фатални ситуации. Факт.

Приемете го и се грижете за себе си информирано. Ама наистина!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май