Лют портокалов сок за болно гърло

Странно, но може би работи
Лют портокалов сок за болно гърло

Да кажем, че тези дни са хладнички, би било като да изтъкнем, че на Слънцето е топличко. И колкото и да се увещаваме, че от студ не се настива, факт е, че настоящият сезон може да се похвали с най-много потърпевши от всевъзможни вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Това, в комбинация с риска от подхлъзване и падане, влошената пътна обстановка, ранния залез и ред други неблагоприятни обстоятелства, буди у мен желанието да се заровя някъде в изчакване на по-добри времена.

Но мисълта ми беше за здравето или по-скоро за болестите. Преди време някъде бях прочел за един алтернативен метод за справяне с тях, но така и не ми се удаде възможност да го изпробвам. И понеже идеята да чакам да се разболея не ми е по вкуса, смятам да ви го издам преждевременно. Идеята е много проста и включва чаша прясно изцеден портокалов сок, към който е добавена месестата част от плода + щипка (1/8 до 1/4 чаена лъжичка) чили на прах. Двете съставки се разбъркват добре и се приемат бавно със сламка, така че течността да попадне директно в гърлото, без опасност да раздразни устната лигавица. И така на всеки 2-3 часа до облекчаване на симптомите. Може би тук е редно да спомена, че, поради обясними причини, въпросният метод може би няма да е подходящ за хора с чувствителни стомаси или страдащи от колит, гастрит и язва.

inm.comЦелта на въпросната манипулация е капсаицинът от чилито да бъде сервиран на гадовете, които са се загнездили в нещастните ви сливици и носоглътка. В това има доста логика, тъй като бидейки предавани по въздушно-капков път, тези вируси обикновено попадат именно там преди да се разпространят из цялото ви тяло. В този смисъл, сливиците са особено важни, понеже служат като своеобразен авангард на имунната система, що се касае до зарази, които се предават през въздуха.

Предполага се, че в колкото по-ранен стадий от болестта прибегнете до настоящата "терапия" толкова по-голяма е вероятността да се възстановите бързо и неусетно. Но дори и да закъснеете, тя значително ще облекчи възпаленото ви гърло и ще ви позволи да преболедувате по-леко. Отново подчертавам, че нямам личен опит с тази техника и, че може би е добре първоначално да подходите по-консервативно с чилито, особено ако е от по-лютите. Ако ли пък сте уверени в здравето на стомаха си, нищо не ви пречи да увеличите дозата на своя отговорност. Но най-вече, дано не ви се налага да опитвате :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април