Липовият чай не е за предпочитане при сърдечно заболяване

Липовият чай не е за предпочитане при сърдечно заболяване

За приготвяне на лековити чайове и отвари се използват не само листата и цветовете на липата, но и кората на дървото. Липовите листа се прилагат най-вече при простудни заболявания и състояния като настинка, запушен нос, възпалено гърло, дори бронхит, главоболие, повишена температура. Чаят помага и за отделянето на секрети от гърлото. 
 
Липовият чай се употребява и срещу някои други оплаквания като проблеми със съня, инконтиненция, мускулни спазми, кървене, сърбяща кожа, подуване и отичане, ревматични болки, както и за стимулиране на уринирането и потенето, въпреки че все още не са налични достатъчно научни доказателства, които да потвърдят подобeн ефект.
 
Кората от липа намира употреба при чернодробни заболявания, заболявания на жлъчния мехур и чревни разстройства, както и при някои състояния на кожата – например целулит.
 
Въпреки че се приема при учестено сърцебиене и високо кръвно налягане,2 и въпреки че билката като цяло се смята за безопасна, вземана през устата, специалисти предупреждават, че при висока честота на консумация може да се окаже вредна за сърцето. Особено, ако е наличен някакъв сърдечносъдов проблем, употребата на билката трябва да се обсъди с лекуващия лекар.
 
Тъй като липата има, макар и непотвърден, диуретичен ефект, консумацията на чай и отвари от нея трябва да се съобрази, ако тече терапия с медикаменти, съдържащи литий –  при някои психични разстройства.

Има данни, че прилагана директно върху кожата, липата може да предизвика сърбежи. Не се препоръчва приема ѝ по време на бременност или кърмене редовно или в големи количества, заради ненапълно изучените странични ефекти върху организма.
 
Каква е лечебната доза зависи от фактори като възраст, общо здравословно състояние, наличие на специфични хронични заболявания, така че приложението на липа като билка следва да бъде определено от специалист с медицинско образование и да не се допуска самолечение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май