Летящи лекарства за едно по-добро бъдеще

Левитация със звукови вълни, няма майтап
Летящи лекарства за едно по-добро бъдеще

Гледаме да се въздържаме от темата за медикаментите, тъй като вярваме, че "лекарство" и "добро здраве" са две напълно несъвместими понятия. Сега обаче ще направим едно малко изключение, тъй като информацията за левитацията с цел аморфизация във фармацията е особено интересна. За демокрацията. Примерно :)

Съвсем сериозно сега, учените наистина се опитват да използват левитация, за да разработват по-ефективни лекарства с по-малко странични ефекти. Дори и логиката зад това действие да е привидно отсъстваща, тя си е там, само че може да бъде открита на едно малко по... молекулярно ниво.

Става дума за една сравнително нова технология, която алтернативно можем да наречем "безконтактна преработка". Нейната основна цел е да изучи възможностите за аморфизация на лекарствените препарати. Знам, че ви станаха много засуканите думички, но потърпете само още един ред и всичко ще ви се изясни.

Твърдите вещества се делят на две основни групи в зависимост от структурата си – те могат да бъдат кристални или аморфни. В първия случай има много строга подредба на атомите, молекулите или йоните, които са "опаковани" в правилна, повтаряща се форма, известна още като кристална решетка. Аморфен (безформен, букв. превод от гръцки) ще рече точно обратното – липса на ред и стриктна структура.

Според рентгеновия физик Крис Бенмор, който завежда проекта за левитиращите лекарства, едно от най-големите предизвикателства през фармацевтиката е да се намали количеството субстанция, с което може да се постигне терапевтичен ефект. Случва се така, че аморфните медикаменти, за разлика от кристалните си аналози (разбирайте всяко лекарствено вещество в твърдо агрегатно състояние към настоящия момент), са с много по-добра усвояемост и това позволява приема им в сравнително по-малки дози.

Проблемът е там, че изпаряването на различните медикаментозни разтвори върху каквато и да било повърхност почти винаги създава предпоставки за формирането на кристали. Ето защо Бенмор и колеги решават, че ще започнат да сушат препаратите във въздуха с помощта на акустичен левитатор. Това е устройство с два срещуположни говорителя, разположени във вертикала, които произвеждат звук с честота около 22 килохерца (малко над горната граница на спектъра, доловим за човешкото ухо). Именно между тях се разполагат капчиците разтвор, които подлежат на аморфизация. Самата истина е, че и аз не знам много добре за какво говоря, но пък видеото е забавно дори за окото на непрофесионалиста.

Обичате ли да наизустявате сложни научни термини, с които да впечатляване невежите си приятелчета? В такъв случай само елате при нас във фейсбук и си пригответе една по-големичка тетрадка!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май