Легенди за здравето: кафето

Не е опасно за здравето
Легенди за здравето: кафето

Горчиво е, често оставя трапчив вкус в устата, но ароматът му може да събуди дори мечок, унесен в дълбок зимен сън. Нека най-накрая отдадем заслужена чест на редовната чаша кафе! Началото на деня би било почти немислимо без последната, нали?

По този причина бързаме да ви успокоим: няма нужда да се отказвате от любимата си напитка в името на доброто здраве, както прокламираха (и още прокламират) редица учени по света.

Кафето не е нито хипер опасно, нито е най-краткият път към сърдечен удар. Нека за по-сигурно да напуснем сферата на фантастиката и да видим нещата в по-реалистичен план:

 

Полезното растение  


Няма спор: ако тенденциозно прекалявате с кафето, то наистина трайно може да "възбуди" нервите ви. Но при умерен и разумен прием носи повече полза, отколкото вреда.

"Все пак идва от растение, а всяко такова съдържа фитохимикали.", обяснява Стейси Бийсън, американски диетолог.

"Тези химически съединения не са жизнено необходими за човешкия организъм, но играят ролята на антиоксиданти и имат защитни функции", допълва още тя.

С чаша кафе може значително да повишите енергийния си ресурс, без това задължително да доведе до сърдечносъдови проблеми.

С две думи: наздраве!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май