Кучета супер! герои

Срещу белодробния рак
Кучета супер! герои

След като френски учени наскоро съобщиха, че котките са опасни за здравето, преди броени дни техни германски колеги обявиха, че обучени кучета могат да "надушват" белодробния рак преди той да се е развил драматично в тялото на стопаните им.

Оказва се, че бау-бау любимците идентифицират сложни химически съставки, които се съдържат в дъха на болните. Диагнозата на рака в ранен стадий пък дава по-голям шанс симптомите му да бъдат неутрализирани, а болестта – излекувана.

Нещо повече: според въпросните специалисти, с повече практика, четириногите приятели могат да станат професионалисти в новата си професия.

В експеримента доброволно се включили няколко вида породи кучета, между които надути немски и австралийски овчарки и разглезени лабрадори.

Сладурите преминали тежък 11-седмичен курс на обучение. В проекта участвали също и 220 пациента с рак на белия дроб, в ранен и напреднал стадий, както и хора с други сериозни белодробни заболявания.

Резултатът: кучетата успешно идентифицирали болестта на голяма част от участниците в изследването.

Честно казано, това изследване само потвърждава любовта ни към косматите симпатяги. И ни дава добър повод да си вземем още... един = )

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май