Котките и тяхното антистресово действие

Гушнете домашния си любимец
Котките и тяхното антистресово действие

Доказано е, че хората, които имат в дома си котка, страдат от по-ниски нива на стрес. Това посочва проучване на известна марка за котешка храна. 9 от 10 души, участващи в изследването, признават, че когато гушнат котката си, се отпускат и това им действа релаксиращо.

Повече от половината хора, които са били интервюирани, казват, че в трудни моменти се доверяват на котката си, все едно е близък човек. Мъркането на писанката също има благоприятно влияние върху опънатите човешки нерви. Звуците са с честота от 27 до 44 херца, а това оказва полезно въздействие върху човешката нервна система. Любопитно е, че женските котки лекуват болести на нервната система и вътрешните органи, а котараците - болести на ставите и костите.

Вместо обаче само да разчитаме на малките ни домашни любимци да бъдат наши лични лекари, трябва да се погрижим и за тяхното ниво на стрес. Котките са подложени на напрежение в следните ситуации:

смяна на жилището/смяна на традиционната среда за живот на котката

разместване на предметите, които животинчето ползва – купичка за вода и храна, тоалетна и др.

нови хора в дома или загуба на хора, с които мустакатите сладури са свикнали 

нови домашни любимци в дома

прекалено силен шум – музика, фойерверки, шумни партита

Промяната на установения начин на живот не влияе добре на котката и това е основният начин за образуване на стрес в котешката душа.

За още полезни съвети ни следете във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април