Кои мухлясали храни да чистим и кои да хвърляме

Кои мухлясали храни да чистим и кои да хвърляме

Не е необичайно да открием мухъл на повърхността на продуктите в шкафа и дори в хладилника. И се случва да остържем или изрежем петната зелена плесен, а останалото да хапнем.

При някои храни това е безобидно. Но не го правете с хляба, казва британският експерт по безопасност на храната от Университета на Гринуич д-р Ричард Фукс. Пред в. "Дейли мейл" той обяснява какво може да се яде, дори и плесенясало, и кое трябва да отиде направо в кошчето.

Макар микроскопичните гъбички, известни като плесен и мухъл да се различават по структура, и двете може да причинят проблеми, да увредят черния дроб. Храна, която очевидно е гниеща, не трябва да се яде, предупреждава лондонската Агенция по хранителни стандарти (FSA).

Препоръката е особено важна за хора от уязвими групи като деца, бременни жени, хора на възраст над 65 години, както и всеки с отслабнала имунна система. 

Д-р Фукс не е така категоричен и допуска изключения от това правило, например в някои видове сирена. Но експертът строго забранява яденето на плесенясало зърно и печива от него, както и ядки и ябълки.

"Ядките, зърнените храни и ябълките могат да бъдат едни от най-опасните храни с мухъл, затова, ако откриете такива петна върху тях, изхвърляйте. Иначе е възможно да получите алергична реакция и да развиeте респираторни заболявания", казва лекарят.

Той обяснява, че плесените произвеждат токсични съединения, наречени микотоксини. Тези метаболитни продукти на плесенните гъбички се смятат за много опасни, пише "24 часа".

При инцидентно излагане на микотоксини те рядко имат остър ефект, но ако сте в продължителен или постоянен контакт с тях - разболяват, предупреждава Ричард Фукс.

Известно е, че афлатоксинът - най-вредният тип микотоксин, причинява тежки усложнения. Произвеждат го два вида плесенни гъби - Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus. Среща се най-често във фъстъците и други ядки, зърнените храни, ориза, подправките, какаото, кафето, сушените плодове, бирата, растителните масла и дори в дивеча и месото от животни, хранени с плесенясала храна.

В големи дози афлатоксините могат да бъдат опасни за живота, предупреждава д-р Фукс.

 Патулинът е вид микотоксин, който расте върху гниещи ябълки. Ако попадне в тялото, може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане, обясняват от Световната здравна организация. Освен ябълките и хляба много опасни за здравето са мухлясалите горски плодове.

 

Най-лесно и силно плесенясват продукти, съхранявани в топли и влажни условия. Дори и дадена храна да изглежда мухлясала само отгоре, важно е да се знае, че плесенните спори вероятно са проникнали дълбоко в продукта и там вече има повишено количество афлатоксини.

Плесените произвеждат микроскопични нишковидни структури, наречени хифи, които се разпространяват навътре в храната, казва Ричард Фукс.

Особено ги улесняват порести структури като тази на хляба.

Колкото по-меки са храните, толкова по-лесно мухълът прониква дълбоко под повърхността им - например такива с високо съдържание на вода като сочни плодове или конфитюр. Това означава, че когато откриете малко петно от   мухъл, то вероятно е в целия  буркан със сладко дори ако се вижда само на повърхността.

 

 Една от малкото храни, които според д-р Фукс можете да ядете дори ако са мухлясали, е сиренето.

 

 "Плътните храни като твърди сирена, плодове и зеленчуци са по-устойчиви на проникване на плесента, така че тя може да бъде изрязана и храната да се консумира", добави той.

 

 За да сте в безопасност, отрежете около 2,5 см около и под плесенясала зона

 

 Не е така обаче с меките сирена, включително бялото саламурено сирене, в които плесента се разпространява дълбоко и затова не бива да се ядат. Не става въпрос за благородния, култивиран мухъл в деликатеси като синьо сирене, бри, камамбер.

 

 Опасни са престоялите мухлясали меки сирена от рода на рикота и моцарела, извара, в които спорите лесно замърсяват целия продукт и той трябва да се изхвърли веднага.

ключови думи:
мухъл

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май