Когато те наръфат комарите...

Е време за една гореща лъжица
Когато те наръфат комарите...

Така както през зимата идват пингвините, така през лятото настъпват комарите, с тази разлика, че второто е неоспорим факт. Доказателство за него са пъпките, невероятният сърбеж, жуженето в ухото и кървавите петна, които понякога откриваме по спалното бельо. Ако сме късметлии, има и трупове. Не нашите.

Установено е, че в слюнката на комарите има поне 31 протеина, повечето от които (ако не и всичките) са имуногенни или с други думи – предизвикващи отговор от страна на имунната система. Понастоящем съществуват много решения, насочени към отблъскването на тези насекоми от ходещите резервоари за кръв, които са телата ни, но все още нямаме задоволителен отговор на въпроса "Какво правим, когато, въпреки всичко, се докопат до нас?".

Един опит за разрешаване на това недоразумение откриваме в социалната платформа за загуба на свободно и работно време reddit, където юзърът switchbadger предлага следващия път, когато бъдете наръфани, да прибегнете до следния трик: "Притиснете ухапаното място с нагорещена лъжица. Топлината ще унищожи протеина, който предизвиква реакцията и сърбежът ще спре."

Истината е, че този метод работи доста успешно, но механизмът му на действие най-вероятно не се дължи на денатурирането (буквално сготвянето) на протеина (или протеините, както стана ясно по-горе), а на друг ефект, който не ни е особено понятен.

Знае се, че подобна реакция е свързана с отделянето на хистамини, които всъщност причиняват сърбежа. В този смисъл, възможно е горещината по някакъв начин да пречи на тяхното действие. И преди сме попадали на нагряването като метод за справяне с проблеми като алергии към домашни животни или цветен прашец. В повечето случаи се препоръчва топъл компрес върху очите или просто измиване с гореща вода. Не е изключено плацебото също да има роля. Каквато и да е тайната, важното е, че имаме основание да опитаме този трик при първа удобна възможност. Някои потребители споделят, че са забравили за ухапването перманентно, други твърдят, че решението е временно. Как са сработили нещата при вас, можете да ни кажете във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април