Когато комарът проникне в теб...

Ето как изглеждат нещата отвътре
Когато комарът проникне в теб...

Това, което на пръв поглед ще ви се стори като кафява игла, ръчкаща безцелно в купа с ледени кубчета, всъщност е хоботът на комар, впуснал се в търсене на кръв. Кадрите са уловени от Валери Шуме и екип нейни колеги от парижкия институт "Пастьор". Заснемането е направено с цел по-задълбочено изследване на начина на предаване на маларията, но за нас представлява един интересен поглед върху това, което се случва "под повърхността" на едно ухапване.

Впечатление прави невероятната гъвкавост на хобота, който безпощадно се плъзга между клетките, опипвайки пространството за кръвоносен съд, в който да се впие. Нещо повече – онова, което сме свикнали да възприемаме като единична игла, всъщност е сложен набор от шест инструмента, обхванати от една обща обвивка, която се отдръпва и остава извън тялото ви, когато бъдете ухапани. За сметка на това, у вас се вкопават чифт долни и чифт горни челюсти, които помагат на комара да се захване здраво и да проникне колкото се може по-надълбоко с гъвкавото кафяво нещо от видеото. То всъщност е съставено от две успоредни тръбички – хипофаринкс, който инжектира слюнката на комара в тялото ви, и лабрум, който засмуква кръвта ви. Често тези тръбички имат нужда от известно време, докато намерят кръвоносен съд, и в приблизително 50% от случаите не успяват, въпреки че реално е настъпило ужилване.

От следното видео пък ще разберете какво се случва, когато мисията им се е увенчала с успех. Средната продължителност на един комарски пир е около 4 минути, а засмукването е толкова силно, че можете да видите как кръвоносният съд се свива. Понякога могат да настъпят спуквания, което води до кръвоизливи. Случи ли се това, комарът има удоволствието да пие директно от тях. Гад мръсна!

Дори и най-тривиалните житейски случки могат да бъдат брутални на микроравнище. Убедете се сами на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май