Кварталът, моят приятел!

Ако регионът, в който живеете, е подходящ за разходки, рискът да се разболеете от диабет намалява
Кварталът, моят приятел!

Зелени и красиви паркове. Широки улици. Шарени детски площадки. Спретнати градинки пред блока. Идилия!

Ясно е, че всеки би бил щастлив да живее в подреден и чист квартал. Нещо повече: ако жилищният ви комплекс предлага отлични условия за разходки, то рискът да се разболеете от диабет намалява двойно. Поне това твърди скорошно проучване, публикувано в медицинския журнал Diabetes Care.

В продължение на 5 години учените наблюдавали повече от 1 милион жители на Торонто. Участниците били с различно местообитание и на възраст от 30 до 64. Основната цел на експертите се свеждала до това да разберат как степента на мобилност в съответния регион влияе върху опасността от диабет.

inm.comКритериите за "вървежен" жилищен комплекс били много: състояние на улиците, комуникативност на транспортната мрежа, близост до супермаркети и т. н.

Резултатът едва ли ще ви изненада. Оказало се, че в кварталите, които били приятелски настроени към пешеходците, рискът от заболеваемост от диабет бил по-нисък с 50%.

Експериментът, разбира се, трудно може да се нарече революционен. Липсата на движение, която в немалко случаи води до затлъстяване, е една от основните причини за активиране на споменатата болест. Все пак, изследването е хубав повод да ви припомним колко здравословно нещо е ходенето.

Затова съветът ни е да обикаляте пеша не само квартала, но и целия си град. Вярно е, че в населените места у нас условията за вървене не са съвсем добри, но ги има. И даже не са малко – възползвайте се от тях :)  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май