Как да намалим лошия холестерол с помощта на тези продукти?

Как да намалим лошия холестерол с помощта на тези продукти?

Високите нива на лошия холестерол в кръвта представляват сериозна опасност за здравето, тъй като често са безсимптомни и се откриват едва след като настъпят усложнения – поражения върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, инфаркт или инсулт. Въпреки че много се говори за риска от високия холестерол, малко пациенти обръщат превантивно внимание на проблема, което поражда опасност не само за здравето и трудоспособността им, но и за живота им.

Какви са рисковете от високия холестерол?

Най-сериозните рискове, които пораждат високите нива на лошия холестерол в кръвта, са свързани с развитие на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, инсулт или инфаркт, преходна исхемична атака, периферна артериална болест, развитие на коронарна болест на сърцето и др.

Посочените заболявания са твърде сериозни, за да ги отминете с лека ръка и да не подходите сериозно към здравето си, полагайки максимални усилия да поддържате нивата на лошия холестерол в нормални граници. Има редица начини да постигнете това – от медикаменти, закупени от аптеката по лекарско предписание през промяна на хранителния режим и начина на живот до билки за висок холестерол.

Как да понижим нивата на високия холестерол в кръвта?

Намаляването на високите нива на холестерол не може да се случи с прилагането на само една промяна – прием на медикаменти, диета или билки. Необходим е комплексен подход. Обърнете внимание на:

Внимавайте с менюто си

Храната, която поставяте на трапезата си, до голяма степен оказва влияние на нивата на холестерола в кръвта. Ако вашите са високи, започнете с една лесна промяна – храната на масата. Първата стъпка за намаляване на холестерола е поддържането на здравословна, балансирана диета. Важно е диетата ви да е с ниско съдържание на мазни храни, както и на храни, за които е известно, че повишават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Вредни навици

Тютюнопушенето е пряко свързано с нивата на лошия холестерол в кръвта. Преустановяването му ще има благотворно влияние и върху цялостното ви здравословно състояние. Може да потърсите помощ за отказ от тютюнопушене или поне да си наложите волята да ограничите времето, прекарано с димяща цигара в ръката, до минимум.

Заседнал начин на живот

 Спортът е здраве – знаете това. Валидно е и по отношение на холестерола. Физическата активност ви помага да поддържате нивата на лошия холестерол в кръвта в нормални граници. Всичко, изброено до тук, зависи от вас и може да направите тези промени, без да се нуждаете от лекаря си. Ако обаче се налага прием на медикаменти за понижаване на нивата на лошия холестерол, задължително се консултирайте с лекаря си и ги приемайте само по предписание. Да, подобни медикаменти, наречени статини, имат и странични ефекти, но вашият личен лекар ще вземе предвид риска от странични ефекти от статините и ще направи необходимото, за да ви помогне да съхраните здравето си.

А какво ще кажете да се опитате заедно с лекаря си да избегнете медикаментите с билки? Съществуват билки за висок холестерол, чиято консумация ще ви бъде от съществена полза. Ефективността им е научно доказана и нямат страничните ефекти на лекарствата.

Артишок

Екстрактът от листата от артишок доказано редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта. Анализ от 2018 г. доказва, че използването на екстракт от листа на артишок има връзка с намаляване на нивата на лошия холестерол и тези на триглицеридите.

Босилек

Босилекът помага – казват специалистите, но не кой да е, а свещеният босилек (тулси). Проучване от 2018 г. разглежда как консумацията на по-висока доза от 1 грам на ден води до спадане на нивата на общия и лошия холестерол в кръвта.

Джинджифил

Ако свещен босилек и артишок и особено екстракт от листата му ви звучи твърде засукано и сложно, има и по-просто и достъпно решение – джинджифилът – билката, която нашумя като средство за превенция на инфекции и настинки и за стимулиране на имунната система се оказва ефективна и при високи нива на лошия холестерол в кръвта.

12 проучвания сочат, че ниските дози джинджифил, по-малко от 2 g на ден, имат добър ефект върху понижаването на нивата на триглицеридите и на лошия холестерол. Предстоят още изследвания по темата билки за висок холестерол, но резултатите на този етап за обнадеждаващи.

 И все пак – не разчитайте на тях или поне не само на тях, ако лекарят ви е предписал медикаменти. Слушайте специалистите и не заменяйте рецептите им за билки, без да сте ги информирали и да се обсъдили действията си с тях, съветват от Actualno.com

ключови думи:
холестерол

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май