Как ви влияе високото кръвно налягане

Как ви влияе високото кръвно налягане

Още по темата

Високото кръвно налягане е сред основните причинители на повечето съвременни болести. То се получава при стресова работа, нездравословно хранене, липса на спорт и движение и неспазване на докторските предписания. Вижте какво може да причини високото кръвно налягане на вашия организъм.

Увреждания на сърцето. Високото кръвно налягане кара сърцето ви да работи по-усилено от нормалното и по-трудно изпраща кръв до всички части на тялото. Това сочи проучване на университета във Филаделфия. Вашето сърце е мускул и като всички други мускули, когато се натовари започва да се измаря и става по-малко ефективно. Високото кръвно налягане в комбинация със стреса, нездравословното хранене и липса на движение могат до доведат до сърдечен удар, който в повечето случаи е фатален.

Разрушава артериите. Артериите снабдяват всяка част от тялото ни с кръв и тяхната правилна функция е много важна за нас. Според изследване на медицинския здравен център на САЩ високото кръвно налягане кара артериите да стават по-тънки и по-малко еластични. Когато артериите изтъняват, те не могат да пренесат всичката кръв. Резултатът може да е болки в гърдите, сърдечен удар или аневризъм.

Вреди на мозъчната дейност. Това е другият важен орган за нашето тяло. Мозъкът контролира всичко и когато неговата дейност е нарушена идват редица проблеми. На мозъкът е необходим постоянен поток от кръв за да работи добре, но когато там отива повече кръв пречи на неговата функция. Според изследване на университета в Денвър, високото кръвно налягане може да доведе до загуба на памет, липса на концентрация, а най-тежката последица може да е инсултът.

Бъбреците също са подложени на риск. Те също имат нужда от постоянен поток на кръв за да работят правилно. Но когато при тях отива повече кръв, те не могат да работят правилно. Резултатът е увреждане на бъбреците и необходимост от хемодиализа.

Вижте още: 10 правила на здравословния живот.

Вижте още: Смехът подпомага работата на мозъка.

Вижте още: Ходенето развива креативността.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май