Как бързо да намалим пулса по естествен начин

Как бързо да намалим пулса по естествен начин

Кога пулсът е ускорен?

Пулсът е ритмичното разширяване на кръвоносните съдове от изтласканата кръв при всеки удар на сърцето. Той съответства на броя на сърдечните съкращения за минута (сърдечна честота). Нормалната сърдечна честота в покой за възрастен е между 60 и 100 удара в минута, въпреки че при някои спортисти може да бъде и по-ниска (до около 40 удара в минута).

 

Сърдечната честота и пулсът са важен показател за работата на сърдечно-съдовата система и здравето на човек. Ускореният пулс - над 100 и повече удара в минута в покой при възрастен, се нарича тахикардия. Поддържането дълго време на пулс в покой над 100 удара в минута е знак за здравословен проблем и води до симптоми като:

  • виене на свят
  • слабост
  • шум в ушите
  • студена пот
  • учестено дишане
  • болка в сърдечната област и други.

 

Рискът от развитие на усложнения, свързани с тахикардия, зависи от:

  • тежестта и продължителността на тахикардията
  • вида на тахикардията
  • цялостното здраве на човека
  • наличие на сърдечни заболявания

Причини за ускорен пулс могат да бъдат: сърдечно заболяване, анемия, ендокринни нарушения и други. Факторите, допринасящи за ускоряване на пулса, включват:

  • стрес и тревожност
  • нервност
  • високо кръвно налягане
  • бременност
  • тютюнопушене
  • наднормено тегло
  • прекомерен прием на кафе и чай
  • заседнал начин на живот
  • диета с ниско съдържание на фибри
  • консумация на твърде много готварска сол

Как да измерим правилно пулса?

Човек може сам да измери пулса си, като постави показалеца и средния пръст върху артериите в областта на китката или на шията. Пребройте сърдечните удари за 60 секунди, за да е най-точно измерването. Не използвайте палеца, тъй като в него също може да се усети пулс, който да Ви обърка.

Ускореният пулс може да се дължи на много причини, като голяма част от тях са безобидни. Въпреки това, поддържането и повтарящият се ускорен пулс (тахикардия), трябва да бъде проследяван от лекар, за да се изключат всички потенциално опасни причини и заболявания.

Билки за понижаване на пулса

Съществуват множество природни средства, като билки и билкови продукти, които традиционно се използват за понижаване на ускорената сърдечна честота. Преди да се насочите към прием на природни средства, обаче, обезателно се консултирайте с лекаря си, за да установите точната причина за проблема и потенциалните рискове и взаимодействия при прием на някои билки.

Глог е популярна билка, която може да бъде от полза за понижаване на пулса. Представлява бодлив, цъфтящ храст или малко дърво, принадлежащо към семейството на Розата. Глог (известен като Crataegus laevigata) е използван като лечение на сърдечно-съдови заболявания още от далечното минало. Действа диуретично, стягащо, антиоксидантно и кардиопротективно. Глогът подпомага баланса на кръвоносната система и се използва за лечение на множество проблеми с кръвообращението, включително ускорен сърдечен ритъм, застойна сърдечна недостатъчност, хипертония и исхемична болест на сърцето.

Може да приемате глог под формата на отвара, приготвена от плодовете и листата или като тинктура (спиртен извлек).

Дяволска уста

Дяволска уста е друга интересна билка, която може да се използва за понижаване на сърдечната честота. Тя принадлежи към семейството на ментата. С лечебна цел се използват надземните части на растението - листата и цветовете. В традиционната китайска медицина се използват и семената. Основните действия на билката включват диуретично, спазмолитично, невропротективно и еменагогно (стимулира менструацията). Може да се използва при редица условия, включително ефективно средство при сърцебиене, ускорен пулс и високо кръвно налягане, свързани със стрес и напрежение.

Валериана

Валериана е билка, известна с успокояващото си и понижаващо сърдечната честота действие. Използва се за лечение на множество здравословни проблеми, включително безсъние, тревожност, стрес, стомашно-чревни спазми и някои сърдечно-съдови нарушения (сърцебиене, повишена сърдечна честота, неравномерен пулс). С лечебна цел може да се използва корен или готова тинктура.

За бърз ефект смесете 10 капки тинктура с чаша вода и изпийте. Не приемайте добавка валериана повече от 2-3 седмици. Не се препоръчва за бременни жени!

Канела

Канелата е ефективен домашен лек за ускорен пулс. Наличието в него на високи концентрации на активни вещества и микроелементи, като манган и калий, обуславят полезните й ефекти върху сърдечната дейност. Тя помага за подобряване на притока на кръв към сърдечния мускул, предотвратява натрупването на липопротеини с ниска плътност (LDL или "лош" холестерол) и понижава високото кръвно налягане.

Изсипете 1 чаена лъжичка канела на прах в чаша топла вода и изпийте. Друг вариант е да смесите 1 чаена лъжичка канела на прах с мед. Правете това веднъж дневно, в продължение на няколко дни.

Пепел от кора от липа

Пепелта от кората на липа е ефективен лек при ускорен пулс, познат от народната медицина. За целта, се нуждаете от изсушена кора от липа, която трябва да изгорите на пепел. Вземете една чаена лъжичка от пепелта и я добавете към чаша вода. Разбъркайте добре и пийте на малки глътки. Правете това три пъти дневно, около месец - месец и половина.

Чай приготвен от кората от липа може да има и лек диуретичен и потогонен (стимулира изпотяването) ефект.

Съвети и техники за намаляване на ускорен пулс

Дори малки промени в начина на живот могат да са от голяма полза за справяне с ускорения пулс и свалянето му до нормални стойности. Това обаче се отнася за случаите, когато високия пулс е свързан с психически стрес и нездравословен начин на живот, а не подлежащо заболяване. Съществуват и различни техники, които могат да помогнат за бързо сваляне на висок пулс в случай на нужда. Те могат да включват контрол върху дишането, активна релаксация, използване на различни рефлекси и маньоври за стимулиране на блуждаещия нерв (n. vagus). 

Отпуснете се

Стресът, както физически, така и емоционален, предизвиква ускоряване на сърдечната честота. Гневът и страхът предизвикат освобождаване на хормони, които увеличават сърдечната честота, за да човек да бъде подготвен да се изправи срещу конкретната причина.

Стресът в съвременния свят най-често е психически. За да го избегнем, е нужно да предприемем някои промени в начина на живот. Планирайте деня си така, че да успявате да достигнете до желаните резултати и дестинации. За целта си поставяйте реалистични цели. Отделете няколко минути дневно, за упражнения и хоби. Балансираното хранене също е важно за намаляване на физическите реакции към стрес, като бърз сърдечен ритъм.

Използвайте рефлекса на гмуркане при учестен пулс

Хората и другите бозайници притежават набор от рефлекси, които се активират, когато лицето ни се охлади (както при гмуркане) или, ако задържим дъха си за кратко. Рефлексът за гмуркането е умен, физиологичен механизъм, който дава възможност на организма да понася по-лесно ниските нива на кислород. В организма настъпват три основни промени:

Стесняване на периферните кръвоносни съдове (периферна вазоконстрикция), с цел осигуряване на достатъчно кислород на мозъка и сърцето, които са силно чувствителни към недостига му.

Голямото количество кръв, което се натрупва в кръвоносните съдове на белите дробове действа и като защитна мярка, тъй като течностите (за разлика от тъканите и костите) не могат да бъдат компресирани. По този начин, кръвта предпазва белите дробове от разрушаване под високото налягане в дълбочината.

Брадикардия – забавяне на сърдечната честота с 30 % до 50 %.

Забавянето на сърдечната дейност настъпва сравнително бързо при контакт със студена вода. Тригеминалният нерв (5-ти черепно-мозъчен нерв) предава информацията към мозъка, който инервира блуждаещия нерв (10-ти черепно-мозъчен) и предизвиква понижаване на сърдечната честота (брадикардия) и периферна вазоконстрикция. Колкото по-студена е водата, толкова по-бърза е реакцията. Температури над 20ºС не предизвикват подобни реакции. Намаляването на притока на кръв към крайниците настъпва по-бавно и постепенно, като рефлексът се активира преди нивата на кислород да паднат критично ниско. В допълнение, понижението на сърдечната честота също спомага за намаляване на консумацията на кислород, тъй като, сърдечният мускул работи на по-ниска интензивност.

Този рефлекс може да се използва и за отпускане при силно напрежение – покрийте лицето си със студена кърпа, особено челото и около носа и рефлексът на гмуркането ще се активира. В отговор, пулсът Ви ще се забави и тялото ще се отпусне. По този начин може бързо да отпуснете нервите си преди интервю, изпит, представление или друго притеснителна ситуация или събитие.

Почивка

Умората ускорява сърдечната честота. Когато човек не получава достатъчно почивка, сърдечната му честота се увеличава, за да покрие на завишените нужди от енергия. Осигуряване на достатъчно сън през нощта и кратки почивки през деня са лесен начин за облекчаване и превенция на ускорения пулс.

Откажете се от кофеина

Кофеинът е стимулант и, въпреки че се счита за безвреден от повечето хора, може да предизвика значително ускорение на пулса. Премахването на кофеина, шоколада, енергийните и газирани напитки от ежедневното меню допринася за нормализиране на пулса и предотвратяване на ускоряването му. Някои храни, като банани и стафиди могат да намалят сърдечната честота.

Проверете лекарствата си

Някои медикаменти предназначени за накапване в очите или носа, както и противоалергични средства, могат да съдържат вещества със стимулантен ефект като фенилефедрин хидрохлорид. Употребата на такива средства може да бъде причина за повишение на пулса.

Вода

Дехидратацията е друга възможна причина за повишения пулс. Пийте поне 8 чаши вода на ден, за да предотвратите това. Когато усетите ускоряване на пулса…първо опитайте ефекта от една чаша вода. Понякога това се оказва достатъчно. 

Притискане на очните ябълки

Това е бърз, лесен и същевременно ефективен начин за намаляване на пулса. Нужно е само да затворите очи и с пръсти да притиснете очните ябълки. Задръжте така, докато усетите понижаване на пулса.

Автор: д-р Албена Ройдева

Източник: Framar.bg

ключови думи:
пулс сърце

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май