Имате хипертония на 35? Застрашени сте от оглупяване

Имате хипертония на 35? Застрашени сте от оглупяване

Хората, които са диагностицирани с хипертония на възраст 35-44 години, са по-склонни да развият деменция, в сравнение с тези с нормално кръвно налягане, показват данните от ново изследване, публикувано в Hypertension, списание на Американската сърдечна асоциация.

"Хипертонията е много често срещана при хора на средна възраст (45-64 години), но за жалост, и високото кръвно налягане с ранно начало става все по-често срещано.

Въпреки, че връзката между хипертонията, здравето на мозъка и деменцията в по-късен етап на живота е добре установена, не е известно как възрастта в началото на хипертонията може да повлияе на тази връзка.

Ако това се докаже, ще предостави някои важни доказателства, които предполагат по-ранна интервенция за забавяне на появата на хипертонията, което от своя страна, може да бъде от полза за предотвратяване на деменцията”, каза Минггуанг Хе, MD, Ph.D., старши автор на изследването и професор по офталмологична епидемиология в Университета в Мелбърн, Австралия.

Изследователите анализирали данни от около половин милион участници от Обединеното кралство.

За да определят промените в мозъка, те сравнили резултатите от ядрено магнитен резонанс, образни измервания на обема на мозъка, между две големи групи участници: 11 399 души с високо кръвно налягане, диагностицирани на различни възрасти (под 35 години; 35-44 години и 45-54 години), и 11 399 участници, които не са имали високо кръвно. Участниците са влезли в базата данни между 2006 и 2010 г., и са имали мозъчни сканирания с ЯМР между 2014 и 2019 г.

От диагностиката с ядрено магнитен резонанс изследователите установили, че във всяка възрастова категория (от 35 до 54 г.) общият обем на мозъка е бил по-малък при хората с високо кръвно, в сравнение с участниците, които не са имали това заболяване. Хипертонията, диагностицирана преди 35-годишна възраст, е свързана с най-голямо намаляване на обема на мозъка.

За да оценят процеса на мозъчна деградация, учените изследвали колко участници са развили деменция за 11 и 9-годишен период на проследяване, сравнявайки 124 053 души с високо кръвно налягане и 124 053 възрастни, които не са имали такова. По време на периода на проследяването, 4626 души са развили някаква форма на деменция.

Изследователите открили, че рискът от деменция е значително по-висок (61%) при хора, диагностицирани с високо кръвно налягане, на възраст между 35 и 44 години, в сравнение с участниците, които не са имали това заболяване.

Рискът от съдова деменция е бил с 45% по-висок при хората, диагностицирани с хипертония между 45-54 години, в сравнение с проследените на същата възраст, но без това заболяване.

Източник: Zdrave.to

ключови думи:
хипертония

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май