Изненадващо: Колоезденето забавя стареенето

То поддържа мускулите и подмладява имунната система
Изненадващо: Колоезденето забавя стареенето

Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система, съобщи Прес асосиейшън. Резултатите от изследването на учените от университета на Бирмингам оспорват общоприетото схващане, че с възрастта неизменно организмът отслабва.

Учените са работили със 125 аматьори велосипедисти на възраст от 55 до 79 години и са сравнили резултатите им с тези на здрави доброволци, които не се движат редовно.

Те установили, че велосипедистите запазват мускулната си маса и сила с годините, като поддържат стабилни нива за телесни тлъстини и холестерол. При мъжете нивата на тестостерона остават постоянни.

Ползата от колоезденето най-изненадващо засяга и имунната система. Тимусът – ендокринна жлеза, която произвежда Т-лимфоцити, но започва да се свива от 20-годишна възраст, при възрастните колоездачи генерира не по-малко Т-клетки, отколкото при млади хора.

"Хипократ още през 400 г. пр. н. е. е казал, че движението е най-доброто лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко подвижни – казва проф. Джанет Лорд. – Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората редовно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на проблема, че живеем по-дълго, но не и по-здрави".

Мъжете велосипедисти, участвали в изследването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а жените – 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от неспортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 млади хора на възраст от 20 до 36 години.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март