Измъчват те киселини? Прочети това!

Измъчват те киселини? Прочети това!

"Киселини", "рефлукс" или "киселинен рефлукс" наричаме явлението, при което стомашната киселина се изкачва по хранопровода към гърлото.

 

Мнозина от нас са ставали жертва на този феномен след обилно, пикантно и/или богато на мазнини хранене, но когато той започне да се случва редовно, тогава говорим за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). 

В повечето случаи киселините и рефлуксът могат да бъдат управлявани с някои промени в начина на живот и лекарства без рецепта. Това важи дори в случаите на ГЕРБ и сравнително рядко се налагат по-сериозни мерки под формата на операция.

По какво се разпознава киселинният рефлукс: симптоми и оплаквания

 

Основните симптоми на киселинния рефлукс са: 

  • Парене в гърдите и гърлото, обикновено след хранене.
  • Връщане (регургитация) на храна и кисели сокове в гърлото и устата.
  • Неприятен кисел вкус в устата, причинен от стомашния сок.
  • Болка в горната част на корема и гърдите.
  • Усещане за бучка в гърлото.
  • Затруднено преглъщане (дисфагия).
  • Възможно е да се появят и:
  • Периодична кашлица и/или хълцане.
  • Дрезгав глас и възпаление на гласните струни (ларингит).
  • Лош дъх.
  • Новопоявила се или влошена астма.
  • Подут корем и гадене.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симптомите при киселинен рефлукс и гастроезофагеална рефлуксна болест често се влошават след хранене, в легнало положение или при навеждане.

Кои са причините за рефлукс и гастроезофагеална рефлуксна болест?

 

Повечето от нас изпитват епизодични киселини и за тях често няма очевидна причина. Понякога те се причиняват или обострят от:

  • Конкретни храни и напитки като кафе, домати, ментолови продукти, алкохол, шоколад, мазни, пържени и пикантни ястия.
  • Преяждане или ядене късно вечер.
  • Наднормено тегло или затлъстяване.
  • Тютюнопушене.
  • Бременност.
  • Стрес и тревожност.
  • Повишени нива на някои хормони като прогестерон и естроген.
  • Заболявания на съединителната тъкан, напр. склеродерма.
  • Прием на някои лекарства като нестероидни противовъзпалителни (напр. аспирин, ибупрофен).
  • Хиатална херния – навлизане на горната част на стомаха в гръдната кухина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГЕРБ представлява чест и хроничен киселинен рефлукс или рефлукс на некиселинно стомашно съдържимо. Долната част на хранопровода е снабдена с пръстеновиден мускул, наречен долен езофагеален сфинктер. Той се отпуска след преглъщане, за да могат храната и течностите да преминат към стомаха, след което се стяга, за да възпрепятства тяхното обратно постъпване в хранопровода.

Ако този мускул спре да функционира нормално или загуби своята сила, стомашното съдържимо започва редовно да се качва в хранопровода. Този хроничен прилив на киселина причинява дразнене на хранопровода и може да доведе до възпалението му.

 

Възможни ли са усложнения в резултат от хроничния гастроезофагеален рефлукс?

 

Продължителното агресивно въздействие на стомашните сокове върху вътрешната стена на хранопровода може да доведе до:

Хронично възпаление на лигавицата на хранопровода (езофагит). Стомашната киселина може да увреди тъканта на хранопровода, причинявайки възпаление, кървене и язви. Езофагитът често е болезнено състояние, което затруднява преглъщането.

 

Стеснение на хранопровода (езофагеална стриктура). Увреждането на долната част на хранопровода може да доведе до формиране на тъкан на белега, която затруднява преминаването на храна през него.

Предракови промени в хранопровода (хранопровод на Барет). Увредата, причинена от киселините, може да предизвика трайни клетъчни изменения в лигавицата в долната част на хранопровода, които засягат 10–15% от пациентите с ГЕРБ. Тези промени се свързват с повишен риск от рак на хранопровода.

Кога е наложително да се обърнем към лекар?

Въпреки че в България сме изтъкнати любители на самолечението с алтернативни "щадящи" методи и бабини рецепти за киселини в стомаха, има някои ситуации, в които посещението на лекар и назначаването на по-потентно медикаментозно лечение е наложително.

Помолете личния си лекар за направление към гастроентеролог, ако:

Изпитвате чести и/или тежки симптоми на гастроезофагеален рефлукс (повече от 3 пъти в седмицата).

Ви се налага да приемате лекарства за киселини по-често от два пъти в седмицата и ефектът от тях невинаги е задоволителен.

Имате други симптоми като присядане на храна в гърлото, често гадене или загуба на тегло без обяснима причина.

Най-доброто лекарство за рефлукс и киселини е различно за всеки

Ако страдате от това състояние, напълно естествено е да искате за себе си най-доброто лекарство за рефлукс и киселини. Както с редица други здравословни проблеми обаче и тук няма универсално перфектно лекарство и е крайно вероятно да се наложи да опитате няколко различни терапевтични подхода, докато откриете най-добрия за вас.

Навярно като за начало лекарят ще ви препоръча да опитате с промени в начина на живот и лекарства без рецепта. Ако тези мерки не дадат достатъчен ефект в рамките на няколко седмици, вероятно ще ви бъде предложено да преминете на лекарства по рецепта.

Промени в начина на живот и добри практики в управлението на киселинен рефлукс

Следният набор от съвети формира първата линия в управлението на киселини и рефлукс. Те могат да бъдат приложени от всеки самостоятелно или в комбинация с леко медикаментозното лечение:

Поддържайте здравословно тегло. Излишните килограми повишават налягането в коремната кухина, което води до повдигане на стомаха и крие риск от връщане на киселини в хранопровода.

Не пушете. Тютюнопушенето нарушава нормалното функциониране долния езофагеален сфинктер.

Наклонете леглото си. Ако редовно имате киселини по време на сън, повдигнете леглото си откъм главата с 15–20 см с помощта на дървени трупчета или тухли. Ако подобен подход е неосъществим, можете да подложите възглавници или сгънато одеяло под горната част на матрака си. Имайте предвид, че целта тук е целият ви торс да е под наклон, затова повдигането само на главата ви с по-дебела или допълнителна възглавница няма донесе търсения ефект.

Лягайте на лявата си страна. Обръщайте се на лявата си страна преди заспиване, за да намалите риска от киселинен рефлукс. Тъй като стомахът се намира отляво на торса и извивката му сочи наляво, лягането по този начин затруднява изкачването на киселини по хранопровода с помощта на гравитацията.

Не заспивайте веднага след вечеря. Опитайте се да вечеряте по-рано, така че да имате поне три часа между последното си хранене за деня и заспиването.

Хранете се бавно и дъвчете старателно. Оставяйте вилицата си след всяка хапка, сдъвквайте храната си старателно и посягайте отново към прибора чак след това.

Ограничете храните и напитките, които провокират киселини. Обичайни провокатори са алкохолът, шоколадът, напитките с кофеин, мазните и пържени храни, както и съдържащите мента или ментол продукти.

Избягвайте тесните дрехи. Облеклото, което ви пристяга в кръста, повишава налягането върху коремната кухина и долния езофагеален сфинктер.

Лекарства за рефлукс без рецепта и медицински изделия

В тази категория попадат няколко вида решения против киселини:

Антиацидите са препарати, които неутрализират стомашната киселина. Те са базирани на алкални соли, които намаляват киселинността на стомашния сок и носят бързо облекчение на симптомите, но за съжаление не успокояват и не предпазват лигавиците на стомаха и хранопровода, а също така честата им употреба се свързва със серия странични ефекти като диария и бъбречни проблеми.

Н2-блокерите въздействат върху рецептори в стомашните жлези, потискайки секрецията на солна киселина за до 12 часа. Те не действат толкова бързо, колкото антиацидите, но пък за сметка на това носят по-продължително облекчение. Съществуват и по-потентните техни варианти, които се отпускат по лекарство предписание.

Инхибиторите на протонната помпа също потискат производството на киселина, но го правят за по-продължително време – за до 48 часа. Така те дават възможност на увредената тъкан в хранопровода да започне да се възстановява.

Специални комбинирани препарати, които неутрализират киселинността на стомашния сок, успокояват и предпазват лигавицата и блокират навлизането на киселини в хранопровода. Популярен представител на тази група е Рефалгин, който е утвърден подход в съпътстващото лечение на киселинно-обусловени състояния като ГЕРБ и стомашни язви.

Хапчета за киселини, отпускани по рецепта

Прескрипторни инхибитори на протонната помпа с активна съставка езомепразол, лансопразол, омепразол, пантопразол, рабепразол и декслансопразол. Те като цяло се толерират добре от организма, но понякога могат да причинят диария, главоболие, гадене и в по-редки случаи – ниски нива на витамин В12 и магнезий.

 

Прескрипторни Н2-блокери с по-високи дози фамотидин и низатидин. Страничните ефекти от приема им обичайно са леки и поносими от пациентите.

Хирургия и други процедури при ГЕРБ

Често лекарствата са напълно достатъчни за контролирането на ГЕРБ, но в редките случаи, когато не са, гастроентерологът може да назначи:

Фундопликацията е операция, която по-често се провежда с минимална инвазия – лапароскопски, но може да се осъществи и отворено. При нея горната част на стомаха се увива около долния хранопроводен сфинктер, което води до затягане на мускула и предотвратяване на киселинния рефлукс.

 

LINX устройството представлява пръстен от малки магнитни сфери, свързани помежду си чрез гъвкава титаниева връзка. Те се поставят около прехода между стомаха и хранопровода, като силата на привличане между магнитите е достатъчно силна, за да предотвратява рефлукса и достатъчно слаба, за да позволи преминаването на храна в стомаха. Тази процедура се нарича още "магнитно усилване на сфинктера".

Трансоралната фундопликация без инцизии е най-съвременната процедура, чрез която се прави реконструкция на гастроезофагеалния клапан без разрез. Достъпът се осъществява през устата с помощта на ендоскоп, като предимствата ѝ са високата поносимост и бързото време за възстановяване. Недостатък е, че при наличието на хиатална херния, процедурата е неприложима самостоятелно и трябва да се комбинира с лапароскопска операция на хернията.

Има ли полза от алтернативна медицина и бабини рецепти за киселини в стомаха?

Може би най-известната "бабина" рецепта за киселини у нас се състои в изпиването на лъжичка сода бикарбонат, разтворена във вода. Този метод осигурява временно облекчение на рефлукса, тъй като содата има алкално pH и допринася за неутрализиране на стомашните киселини.

Имайте предвид обаче, че ако често прибягвате до тази мярка, следва да споделите това с лекаря си, защото тя може да влоши усвояването на редица лекарства и значително да повиши приема ви на натрий, което увеличава риска от високо кръвно. Освен това натриевият бикарбонат не е безопасен за дългосрочна употреба, противопоказан е по време на бременност и специалистите допускат приема му единствено при остри епизоди на киселинен рефлукс с продължителност до две седмици.

Що се отнася до останалите "алтернативни терапии" с мед, джинджифил, лайка, слузест бряст и др., нито една от тях не е изследвана достатъчно, за да заеме достойно място в арсенала от ефективни лечения срещу киселинен рефлукс и ГЕРБ. Ако някой ви препоръчва подобни методи и сериозно ги обмисляте, задължително потърсете мнението на препоръчан гастроентеролог.

Източник: moeto-zdrave.com
ключови думи:
киселини

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май