Защо получаваме халюцинации?

Частица от истината, поднесена по интригуващ начин
Защо получаваме халюцинации?

Драги приятели, в случай, че все още не сте чували за английския невролог Оливър Сакс, позволете ни да ви го представим. 79-годишният учен с прекрасно чувство за хумор, издал поредица от книги с главни герои – свои пациенти, ни поднася увлекателен видео разказ за халюцинациите. Кои хора халюцинират и каква е причината за това, предстои да разберем лично от господин Сакс.

"Моля ви, кажете на сестрите, че не съм луда. Аз имам синдрома на Чарлз Боне!" Както ще стане ясно след малко, хората с халюцинации не са задължително хаховци. Споделеното от Оливър Сакс е ценно тъкмо, защото разкрива пред общността, че хората, на които им се привиждат и причуват неща, често имат различни от психическите заболявания.

По думите на невролога близо 10% от хората с нарушено зрение получават зрителни халюцинации, а горе-долу същият процент пациенти с увреден слух съобщават за музикални халюцинации.

Проблемът: едва 1% от страдащите признават, че получават халюцинации, защото се страхуват, че ще ги вземат за смахнати. По какъв начин нарушените функции на органите влияят върху мозъка, който се опитва да преподреди света веднага, щом "разбере", че хората са се разболели? Различават ли се халюцинациите в зависимост от болестите? Разберете отговорите на тези и други въпроси, които не сте си задавали сега, но определено заслужават вашето внимание. Нека дадем думата на един забележителен човек...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май