Защо босилекът е наречен "царска билка"?

Защо босилекът е наречен "царска билка"?

Босилекът се за почти всички видове италианска паста, за ястия и сосове с домати, за доматени супи, за риба и морски деликатеси, за месни ястия и още много други.

Какво е важно да знаете за тази билка, която става все по-популярна и у нас?

Думата "босилек" идва от гръцки и означава царски. Той е пренесен от Персия. В Египет се е използвал за балсамиране на мумиите, а в Рим той е бил символ на влюбените. Римляните са посявали босилек само след като са правили заклинания за плодородност на почвата.

В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.

В наши дни е полезен за стомаха. Помага и при нарушения в нервната система, магарешка кашлица, главоболие, астма, колики, настинки. Босилекът е природен антибиотик, който има антибактериално, противогъбично и дезинфекциращо действие.

В Индия билката се използва за традиционно лечение на треска и се нарича тулси - несравнима. Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.

Когато готвите, трябва да го прибавяте към ястието накрая, защото ще загуби аромата си. От него се приготвя прочутия италиански сос песто. Любопитно е, че вирее добре и в саксии или сандъчета.

На двора пък много добре се "чувства" в компанията на домати. Вирее много добре между тях. На трябва да му е слънчево, пише Zdrave.to.

ключови думи:
босилек

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май