Завишеният стрес може да причини депресия и деменция

Стресът може да е причината за редица болести
Завишеният стрес може да причини депресия и деменция

Прекалено много стрес в ежедневието може да доведе до депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от "Индипендънт”. 

Скорошен преглед на изследвания по въпроса сочи, че хроничният стрес и напрегнатост могат да повредят дяловете от мозъка, които отговарят за паметта, разсъждението и емоционалните реакции. Това води до депресия и дори развиване на синдрома на Алцхаймер. 

"Патологичната напрегнатост и хроничния стрес са свързани със структурна дегенерация и увредено функциониране на хипокампуса и мозъчната кора, което увеличава риска от невропсихиатрични разстройства, включително депресия и деменция”, заяви д-р Линда Мах, ръководител на прегледът, осъществен от изследователски институт към Университета в Торонто.

Докладът събира в себе си откритията на скорошни изследвания на безспокойството, страха и стреса при животните, сканирани снимки на ефекта от стреса върху мозъка на здрави хора и клинични примери. 

Краткотрайни, епизодични прояви на страх и стрес, като тези преди изпит или интервю за работа са част от ежедневието. Според учените, ако изживяването стане дългосрочно заради проблеми на работа или в личния живот, те започват да нанасят щети на метаболизма, имунната и сърдечносъдовата система, както и на мозъка. 

От може би единствената позитивна страна на проблема, според Мах пораженията върху ума "не са напълно необратими”. Лечение с антидепресанти и физическа активност могат да усилят регенерацията.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април