За затлъстяването и децата ни

Колко сериозен е проблемът
За затлъстяването и децата ни

Не обичаме лошите новини, но е факт: не можем да си затваряме ушите и очите за тях. Ето и днешната неприятна вест, която ни бе предоставена любезно от колегите от Kulinar.bg: оказва се, че българските деца се нареждат на шесто място по затлъстяване сред връстниците си в Европа! 

Тъжната статистика била съобщена от доц. Ханджиев на форум, наскоро проведен в град Добрич. Специалистът обърнал внимание на това, че превенцията на проблема трябва да започне още в пренатална възраст.

Както е известно, развитието на диабет, хипертония или други сърдечни болести зависят до голяма степен от режима на майката. Затова по време на бременността не е препоръчително жената да увеличава теглото си с повече от 15-16 килограма, максимум до 20, съветва доцентът.

Другият проблем е недостатъчната спортна култура на малчуганите, както и нездравословните им хранителни предпочитания. За съжаление, хлапетата ни не се движат достатъчно и хапват храна, която не само, че не им доставя необходимите нутриенти, но се отразява негативно върху теглото им. 

Успокояващото е, че през 2014 година е предвидено провеждането на световен конгрес по затлъстяването А съвсем скоро в Албена ще се осъществи и второто по рода си училище за здраве, чийто ръководител ще бъде доц. Ханджиев.

Що се отнася до вас, скъпи родители, от вашия личен пример също зависи щастието и добрата форма на малчуганите ви. Имате едно наум, нали? 

Още новини от kulinarite: 

Средиземноморкста диета - доказано полезна за мозъка

Адвокати искат дa има противоалергични инжекции в ресторантите

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май