За домашните любимци и здравето

Пухкави и полезни
За домашните любимци и здравето

След три кучета, една котка, няколко заека и чифт папагали, трудно може да накарате майка си да си вземе нов домашен любимец. Не я разбирайте погрешно: тя все така обича животните, но много добре знае, че последните заслужават постоянни грижи и внимание.

От друга страна, ако тенденциозно пренебрегвате любимците си и ги третирате само като плюшени играчки (без право на обжалване), може да навредите не само на тях, но и на себе си. Рискувате да станете жертва на опасен паразит или болест, които животинките могат да прихванат след поредната си самостоятелна разходка в парка, например.

Това означава, че е нужно да обръщате специално внимание на тяхната (и на своята) лична хигиена.

За да ви бъдем полезни, ще ви запознаем с няколко "безопасни" домашни любимци, чието присъствие в дома обаче също крие рискове за здравето. Нека видим какви могат да бъдат те и как да се предпазите от тях.

Хамстерът, морското свинче и техните приятели

Толкова са пухкави, малки и сладки, че умирате от нетърпение да ги разположите на видно място в стаята си. Прави сте: не е необходимо да ги разхождате три пъти на ден, не трябва да се къпят често и определено нямат потенциал да сътворят адски хаос в дома ви. Освен всичко друго не са лакоми и се наяждат с шепа сено и семена.

Всичко е чудесно, докато не забележите, че козината на морското ви свинче се скубе ужасно. Може да бъде от смяната на сезоните, да. Но е по-вероятно да е гъбична инфекция, най-често резултат от спорите в стърготините. За съжаление, последната може да се предаде лесно на деца и възрастни, чиято имунна система е слаба.

Да ви информираме също, че подобни инфекции са доста срещано явление при гризачите. Дори да започнете да подменяте стърготините по-често, това все още не означава, че сте намерили решение на проблема. Осигурете сериозен ветеринарен контрол над мишката си като третирате козината й с подходящ препарат против паразити. Последният могат да ви препоръчат във всеки зоо магазин или клиника.

Вярно е, че са малки, но също искат грижи и внимание. Ако искрено вярвате, че може да осигурите на гризача си добър живот, а на себе си – здраве, действайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май