За бога, братя и сестри, не детоксикирайте!

Думата "детокс" е по-мръсна от думата "токсин"
За бога, братя и сестри, не детоксикирайте!

Думата "детокс" е може би най-често срещаната стръв за шарани в огромното езеро на "алтернативните" методи за постигане на здраве и дълголетие. А токсините са своеобразният Торбалан, който се крие във всяко едно малко волно или неволно прегрешение от житейски характер. Ползваш "конвенционална" козметика? това са токсини! Пиеш алкохол и газирани напитки? Това са токсини! Ядеш мазно и сладко? Олеле, това са токсини! Стресът е най-токсичен, а пластмасовите бутилки за вода в офиса са още по-токсични и от него! Мислите са порочни, чувствата са отровни, а лошите думи ходят по голяма нужда в зелената градинка на ДНК-то ви!

Както казва авторът на една от любимите ни книги "Псевдонауката" Бен Голдейкър, "В така наречения развит западен свят ние търсим изкупление и пречистване от по-крайните форми на материалното си угодничество – тъпчем се с лекарства, напитки, вредни храни и други глезотии, знаем, че не бива, и жадуваме ритуална защита от последиците, един обществен "ритуал на прехода", ознаменуващ завръщането ни към по-здравословните поведенчески норми."

Проблемът с тази иначе естествена културна потребност е, че тя дава възможност на много користни външни лица да ни продават решения за нея, които може и да пречистват ума ни от страх и притеснения, но на чисто физиологично ниво не вършат абсолютно нищо подобно. А и няма нужда да го правят, защото тялото е оборудвано с многобройни механизми за справяне с нежеланите вещества, които постъпват в него. Някои се изхвърлят директно чрез потта, урината и екскрементите. Други се рециклират и обезвреждат от черния дроб. Трети се складират на места, където не могат да ни навредят. Тези процеси текат у нас 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината и, стига да не страдаме от увреждане на някой орган или система, вършат перфектна "детокс" работа, която нито една външна намеса не може да замести или ускори.

Ето защо, следващия път, когато решите да се пречиствате, просто недейте. Консумирайте най-хубавата според възможностите си храна, угаждайте си умерено "токсини" и бъдете в мир със себе си. Защото, ако има нещо, което наистина може да ви отрови, това е лековерието и склонността да се притеснявате за глупости :)

ключови думи:
детокс токсини

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април