Ето как да се предпазим от враснали косми след епилация

Проблемът може лесно да бъде предотвратен чрез използване на някои прости методи
Ето как да се предпазим от враснали косми след епилация

Епилацията представлява премахване на нежеланото окосмяване от тялото, което се осъществява по няколко различни начина, но крайния резултат е един и същ - косъмът се премахва заедно с неговия корен. Някои използват кола маска, други използват епилатор или прибягват до лазерна епилация, за да отстранят досадните косми под мишниците, ръцете, краката и други части на тялото. Повечето методи са безопасни и не причиняват нежелани реакции по кожата, но понякога могат да бъдат болезнени и да предизвикат появата на враснали косъмчета. В тези случаи се забелязва появата на малки червени подутини върху засегнатия участък на кожата. Проблемът може лесно да бъде предотвратен чрез използване на някои прости методи.

Ексфолирайте кожата преди епилация

Ексфолирайте кожата си редовно. Ексфолиацията е изключително ефективна, тъй като отстранява мъртвите клетки по повърхностния слой на кожата. Те често запушват порите и причиняват късане на косъма по време на епилация. В резултат на това се появяват и врасналите косми. Ексфолирайки кожата си, вие ще поддържате порите чисти и значително ще намалите вероятността от врастване, а и ще подобрите ефективността на процеса на епилация. Купете си специален пилинг продукт или просто добавете малко сол към душ гела, който използвате.

Пазете кожата и косата си добре хидратирани

Ако поддържате кожата и косата си добре хидратирани, проблемът с врасналите косми ще бъде ефективно разрешен. Необходимо е да консумирате достатъчно количество вода на дневна база - от 6 до 8 чаши дневно. Това ще поддържа кожата и косата ви много еластични.

Използвайте хидратиращи продукти

Освен достатъчния прием на вода, е необходимо да хидратирате кожата си с подходящ хидратиращ продукт, което ще я направи много по-еластична и ще предотврати появата на враснали косми.

Студен компрес след епилация

След като приключите с отстраняване на нежеланото окосмяване, мястото става много чувствително и зачервено. Използвайте памучна кърпа, която е напоена със студена вода и я наложете върху епилирана част от тялото. Така кожата ще се охлади и ще се намали зачервяването по нея. Използвайте леден компрес, ако реакцията на кожата е по-силна от предвиденото.

Лосион или масло с антибактериални съставки след епилация

Мястото, където се е враснал косъма става червено и възпалено, което се дължи на бактериална инфекция. След епилация използвайте лосион или масло, които съдържат чаено масло, масло от лавандула и други антибактериални съставки. Не използвайте продукти, съдържащи спирт или алкохол, за да не предизвикате дразнене или възпаления на кожата.

ключови думи:
епилация косъм

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април