Ето 5 признака, че напълняването ви може да се дължи на хормоните и начините да върнете нещата в норма

Ето 5 признака, че напълняването ви може да се дължи на хормоните и начините да върнете нещата в норма

1. Тренирате много и спите малко

Хормоните на щитовидната жлеза (TSH, T3 и T4) преобразуват енергията и оказват въздействие върху всяка клетка в тялото ви. Когато работят в екип, метаболизмът ви е машина за изгаряне на мазнини. Стрес, алергии или остаряване могат да нарушат ритъма им. Хормонът на растежа (ХР) и ацетилхолинът също са важни за метаболизма. Те се освобождават по време на сън и работят за изграждане на мускулна маса. Прекаляването с тренировките и недостатъчният сън форсира метаболизма. Стресът води до увеличаване нивата на кортизол и подтиска хормона на растежа, оттам и натрупване на мазнини.

2. Имате понижена инсулинова чувствителност

Адипонектинът – хормон, който се произвежда в мастните клетки – е много важен за изгарянето на мазнините, увеличавайки инсулиновата ни чувствителност. Инсулинът е този, който дава команда на организма дали да складира, или да изгаря мазнините. Ако тялото ви е в хармония с енергийните ви нужди, ще губите мазнини (но не и мускулен тонус) по-лесно. Високите нива на адипонектин означават повече изразходвани калории, дори когато почивате. Високовъглехидратна диета и липса на движение ще изкара този хормон от строя.

3. Енергията ви е ниска

Когато ядем въглехидрати, инсулинът подава сигнал на тялото да започне да трупа мазнини – прекалено много въглехидрати, прекалено много мазнини. Но не можем да избягваме въглехидратите изцяло – имаме нужда от тях за моментално зареждане с гориво, в противен случай ще създадем неблагоприятна хормонална верижна реакция, която ще се отрази на енергията ни. Тук се явява ролята на хормона глюкагон – той регулира нивата на кръвната захар, като подсказва на тялото кога да използва запасите от мазнини, да речем – след тренировка. Ако не ядете достатъчно плодове, зеленчуци и зърнени храни освен протеините, нивата на глюкагон ще се понижат и ще се чувствате изтощени.

1895222

4. Живеете на максимална скорост

24/7 Друг хормон, адреналинът, ускорява изгарянето на мазнините и увеличава енергията. Известен още като епинефрин, адреналинът е отговорен за бързото ви форсиране – например по време на битка или опасност. Този хормон позволява на тялото да освободи складираните мазнини и захари, за да ви даде незабавно енергия, когато имате нужда от нея. Но ако начинът ви на живот е прекалено динамичен и стресов, то ще имате свръхпродукция на адреналин. Това означава, че когато наистина се наложи да настъпите педала на газта, резервоарът ще е празен.

5. Нямате желание за секс

ДХЕА или дехидроепиандростеронът е хормон, който е ключов за секса, а освен това се бори и с остаряването. Той засилва либидото и ви помага да се чувствате концентрирани, жизнени и енергични, засилва и имунната система. ДХЕА заедно с тестостерона предпазва мускулната тъкан, която изгаря повече калории от мастната. ДХЕА и тестостеронът намаляват с възрастта, стреса или заболяванията. Много често когато либидото ви е ниско, също така и не спите добре, което води до натрупване на килограми.

РЕШЕНИЕТО

Увеличете изгарянето на мазнини чрез движение (ходене или силови тренировки най-малко 5 дни в седмицата), осигурете си най-малко 7-9 часа сън и се хранете балансирано (това означава по един протеин, въглехидрат, мазнини и фибри във всяко ястие, 4 пъти на ден). За да балансирате хормоните на щитовидната жлеза и хормона на растежа, освен съня и движението, консумирайте и чист протеин съобразно теглото и пола си – за жени дозата е около 38 г на ден. Ако нивата ви на адипонектин и/или глюкагон са ниски, придържайте се към нисковъглехидратна диета, включваща зравословни мазнини, за да поддържате инсулинов баланс и да контролирате кръвната захар. Не забравяйте ходенето и силовите тренировки. За увеличаване нивата на ДХЕА, медитирайте за повече серотонин и по-добър сън. Сънят също регенерира надбъбречните жлези, които произвеждат ДХЕА и намалява нивата на кортизола. Правете секс поне 2 пъти в седмицата – оргазмите също повишават нивата на ДХЕА! Всяка дейност, която облекчава стреса, стимулира този важен хормон.

ключови думи:
напълнчяване проблем

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април