Доматеният сок: Какви са ползите за организма?

Доматеният сок: Какви са ползите за организма?

Доматеният сок е чудесен по много причини: страхотен е на вкус, много е свеж и действа енергизиращо на организма. Друга добра причина да пиете доматен сок е, че за разлика от плодовите, които са с по-евтини варианти и в тях обикновено има много консерванти, подсладители и други добавки, доматеният сок се разводнява само с малко сол. Доматеният сок може да ви гарантира, че тялото ви няма да получава безполезни или опасни вещества с всяка глътка, пише actualno.com. Доматеният сок запазва целостта на първоначалното състояние на доматите. Нека видим какви ползи носи доматеният сок и пиенето му всеки ден.

Нискокалоричен

Доматеният сок има по-малко калории от повечето плодови и зеленчукови сокове, тъй като не е изцеден от пресни плодове и съдържа подсладители. Сто грама доматен сок има около 20 kcal. Много диети включват доматен сок като компонент. Доматеният сок е полезен за диабетици или хора с наднормено тегло, а още по-добре, ако се приготви сам. Изцеждането на доматен сок е лесно без сокоизстисквачка и може да бъде прибавен към напитка за отслабване.

Съдържа много витамини

Доматите съдържат много бета-каротин (витамин А в готова форма), С, Р и Е, както и желязо, мед, манган, калций, калий, хром, сяра, никел, бор, хлор и флуор. Проблемите на организма, свързани със забавен метаболизъм, биха могли да бъдат разрешени чрез редовен прием на доматен сок, заедно с други минерали и биологично активни съставки. Всички те са незаменими за организма, което прави тази комбинация уникална.

Намаляне на нивата на холестерола чрез приема на доматен сок

Доматеният сок съдържа много фибри, които помагат на тялото да преработи храносмилането. Фибрите помагат на тялото да премахне лошия холестерол, който може да блокира кръвоносните съдове и да бъде началото на сърдечни заболявания.

Помага за перисталтиката на червата

Доматеният сок помага на пациентите, които имат запек. В допълнение към осигуряването на фибри, които помагат на червата да функционират, сокът от домати съдържа вещества, които повишават здравината на чревната стена, антибактериални и противовъзпалителни съставки и химикали, които помагат за киселинността в стомаха. Доматеният сок е полезен и за пациенти, страдащи от заболявания на дванадесетопръстника.

Тялото елиминира токсините при консумация на доматен сок

Доматеният сок е полезен за хора, които са били интоксикирани от вещества в тялото си (като алкохол). Сокът е богат на серни и хлорни съединения, които благоприятстват работата на черния дроб и бъбреците. Може да помогне и на хора, които имат бъбречни или чернодробни заболявания, като е лек диуретик и може да се използва в смес със зелев сок (1 част доматен сок към 1 част зелев сок).

 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

ключови думи:
доматен сок

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май