Диабет от нощна смяна?

Работата през тъмните часове от денонощието може би нарушава глюкозната толерантност
Диабет от нощна смяна?

Разбрахме се по въпроса, че недостатъчното количество сън може да изиграе доста лош номер на кръвната ви захар. Сега ще си поговорим за едно ново изследване, което се опитва да установи дали спящите денем (разбирайте "работещите нощем") също не са с повишен риск от диабет. Тъй като не можах да го открия онлайн, ще цитирам статията в Science Daily.

Тя твърди, че пиковите нива на кръвна захар по време на симулирана нощна смяна са 16% по-високи, отколкото тези, измерени в рамките на един нормален работен ден. Опитът включва 13 здрави души с нормално телесно тегло и се провежда в лаборатория в рамките на 8 дни. Хората са разпределени на случаен принцип в две групи – "дневна" и "нощна". Всяка една от тях прекарва четири въвеждащи дни, последвани от 4 дни симулация на работа дневно или нощно време. Храната в двете условия е идентична, само че в първия случай се приема в 8 часа сутринта а във втория – в 8 часа вечерно време. След това се взимат кръвни проби на равни интервали от време, които се сравняват с резултатите на гладно.

Фактът е, че "нощната" смяна демонстрира 40 до 50% по-високи нива на инсулин и средно 16% повече кръвна захар от дневната, което наистина може да бъде разгледано като предпоставка за диабет в дългосрочен план. Само че не е отчетен един друг интересен факт и той е, че всички участници в изследването по принцип работят денем.

Тоест, не бихме могли да бъдем сигурни доколко негативните резултати са следствие от нощната работа и доколко – от рязката смяна на режима. В този смисъл, би било интересно да видим експеримент, в който нощни работници се подлагат на дневен труд или поне има достатъчно дълъг период за адаптация към новата схема на работа. Дотогава просто ще трябва да приемем, че нощната смяна не е най-здравословното нещо на света. Нещо, което и без това сме подозирали винаги.

Вие имате ли подобен опит, който сте склонни да споделите с нас? Направете го тук или там – във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април