Гъбите са от полза в борбата срещу килограмите

Полезни са и за кожата
Гъбите са от полза в борбата срещу килограмите

Добре известен факт е, че ключовото условие да си набавяме големи дози витамини, микроелементи и други важни хранителни вещества е редовният прием на разнообразие от цветни храни. Ядливите гъби обаче, които в повечето случаи са безцветни или съвсем леко оцветени, са доказателството, че дори това важно хранително правило има своите изключения.

Богатото съдържание на хранителни и полезни за здравето вещества в гъбите е причина те да се определят като естествени функционални храни. Като функционални се означават храните, които освен осигуряване на хранителни вещества, изпълняват и други функции. Отвъд чисто хранителната си стойност, те носят и директни ползи за организма за подобряване на здравословното състояние и превенция на някои заболявания. Гъбите са сред най-комплексните естествени функционални храни.

Редовната консумация на гъби подпомага превенцията на редица здравословни проблеми – затлъстяване, диабет, чревни, сърдечносъдови проблеми и др. В допълнение гъбите поддържат енергийния баланс на тялото и добрия вид на кожата.

Ползите от редовната консумация на гъби се обуславят от 2 основни особености на състава им – той е беден на вещества, които може да имат неблагоприятно влияние върху организма при прекаляване с тях и е богат на вещества, които са доказано полезни.

Гъбите имат много ниско съдържание на холестерол и мазнини и са нискокалорични. От друга страна са богати на витамини, белтъчини, фибри и полизахариди с доказано позитивен ефект върху имунната и храносмилателната системи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април