Вредната храна е равносилна на диабет за бъбреците

Лошите ни хранителн навици могат сериозно да увредят органите
Вредната храна е равносилна на диабет за бъбреците

Редовното хранене с вредна храна може да увреди бъбреците, също както диабета, показва ново проучване, цитирано от британския в. "Индипендънт".

Проблемите, причинени от нездравословния режим на хранене, или този богат на мазнини, са същите като тези при хората с диабет тип 2.

В рамките на проучването изследователи са хранели група мишки и плъхове с вредни храни като кашкавал, шоколадови блокчета и бонбони в продължение на осем седмици. На друга група животни пък им е било давано специална храна, богата на мазнини, в продължение на пет седмици.

След това учените са разгледали промените, които тези две богати на мазнини диети са предизвикали в нивата на кръвна захар и в глюкозните транспортьори в бъбреците на животните. Транспортьорите имат важна роля при диабета и нарушаването на тяхната работа може да доведе до проблеми с някои вътрешни органи. 

Плъховете с диабет тип 2 имат определени изменения в глюкозните си транспортьори и някои протеини. Проучването е установило, че сходни промени се наблюдават и при животните с лош хранителен режим.

Диабетът тип 2 се появява, когато тялото има проблем с производството на достатъчно инсулин или не може да реагира правилно на него. Когато това се случи, нивата на кръвна захар се повишават, а това има отрицателен ефект за органите в тялото, включително и бъбреците.

"Западният начин на хранене включва все повече и повече обработени нездравословни храни и мазнини, като съществува добре установена връзка между прекомерната консумация на този вид храни и скорошното нарастване на затлъстяването и диабета тип 2", посочи д-р Хавови Чичгер от университета "Англия Рускин" във Великобритания. "В нашето проучване диабетът от 1 и 2 тип причинява изменения в глюкозните транспортьори в бъбреците. Вредната храна и тази, която е богата на мазнини, причинява промени, които са много сходни с тези при диабета тип 2", допълни тя.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април