Волно съчетание с антибиотици? Внимавайте!

Някои храни и напитки е по-добре да се избягват, когато приемаме антибиотици
Волно съчетание с антибиотици? Внимавайте!

Най-важното

Лактобацилус булгарикус е най-старият пробиотик. Млечнокиселите бактерии възстановяват микрофлората в организма след приемане на антибиотици.

3-4 часа след като сте пили антибиотик можете да хапнете кисело мляко, за да върнете баланса на чревната микрофлора, препоръчат лекари. Според други твърдения е най-добре млякото да се консумира сутрин на гладно или вечер преди сън. Желателно е още млечните продукти да бъдат обогатени и с бифидобактерии. 

Откриването на пеницилина през 40-те години на миналия век дава голям тласък на изследователските търсения за други антибиотици, които скоро довеждат до изнамирането на много "чудотворни лекарства”.

Антибиотиците са вещества, извлечени от микроорганизми, потискащи растежа и/или размножаването на други микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои и затова изобретяването им справедливо се нарича "революция в медицината".

Обаче, дори когато употребата на антибиотик е оправдана, трябва да се знае, че той унищожава и много от полезните бактерии, естествено населяващи храносмилателния тракт.

Антибактериалните препарати могат в определени случаи да предизвикат различни нежелателни реакции при тяхното приемане (токсически реакции, нарушения на микрофлората, лекарствена алергия).

Според статистиката антибиотиците са най-разпространената причина за лекарствена алергия, което, разбира се, не означава, че трябва всички да се откажат от използването им. За възстановяването на естествената чревна микрофлора, заедно с антибиотика и след края на приема му специалистите препоръчват да се приемат пробиотични препарати, които съдържат живи полезни бактерии. Последните укрепват имунитета и създават предпоставки за нормално храносмилане.

Ако антибиотикът се приема орално, някои храни могат да го дезактивират, други пък е добре да се избягват по време на приема му. Кои са те?

Млечни продукти

Млякото и производните му продукти могат да влошат чревната микрофлора, докато приемате антибактериални медикаменти.

Избягвайте да комбинирате ципрофлоксацин с мляко, въпреки че приемането му с храни, съдържащи мляко, не би трябвало да е проблем.

Храните, богати на мазнини (баница, масло, свинско и салами) могат да засилят антибиотик-асоциираната диария, която понякога е страничен ефект от лекарствата.

Фибри

Богатите на фибри зеленчуци и бобови култури също могат да влошат диарията.

Пшеничните продукти, обогатени с желязо или калций, понякога пречат на способността на организма да усвоява някои антибиотици, особено хинолони (ципрофлоксацин, налидиксова киселина, циноксацин) и добавената наскоро група от флуорокинолони, включваща спарфлоксацин и тровафлоксацин.

Някои сокове също съдържат разтворими фибри и са обогатени с калций.

Кисели храни

Киселинното съдържание на някои храни може да наруши способността на организма да усвоява лекарствата като цяло, но това не прави тези продукти напълно забранени.

Можете отвреме-навреме да консумирате кисели храни и напитки, включително кетчуп и домати, плодови сокове и газирани напитки, но няколко часа преди или след приема на антибиотика.

Портокалите и грейпфрутите блокират ензим, който участва в метаболизма на алкохола и пречи не само на антибиотиците, но и на почти всички лекарства. Затова, ако имате притеснения в тази връзка, най-добре се обърнете към личния си лекар.

Алкохол

Антибиотиците и алкохолът имат еднакви странични ефекти, чието комбиниране и смесване ще ви помогне по-бързо да ги усетите.

Характерни странични действия са гадене, световъртеж, сънливост, замаяност. Актибиотикът хлорнитромицин, например, в съчетание с алкохол, променя метаболизма му до формалдехид. Тази промяна се изразява в тежък задух и обриви по тялото.

С пеницилини и цефалоспорини е допустимо да се пие вино, защото те не предизвикват подобна ракция. Съветваме ви обаче винаги да имате едно наум и да не забравяте, че приемът на антибиотици изключва консумацията на спиртни напитки.

От друга страна, алкохолът не се среща само в напитки, а и в продукти като вода за уста, сироп за кашлица и други. Употребата на подобни медикаменти трябва да бъде внимателна.

За храненето

Счита се, че антибиотиците задължително се дават след храна, за да не дразнят стомаха. Но това не е точно така. Има някои, които се приемат на гладно, в противен случай се свързват с храната и се изхвърлят непроменени и без изобщо да действат. Други - обратно, се взимат по време на хранене и така най-добре проявяват действието си, трети не се дават с мляко и така нататък.

За да избегнете усложнения, първо се запознайте с листовката към лекарството. Там е описано също дали то може да се приема с други лекарства и през какъв интервал. Ако има несъответствие между написаното и препоръките на лекаря, не се колебайте да се консултирате с него.

Специалистите препоръчват след всяко пиене на антибиотици да се прави балансираща диета, с идеята тя да възстанови микрофлората и нормалното функциониране на организма. За намаляване вредните последствия спомагат продуктите с бифидобактерии и съединителна тъкан, пресните зеленчуци, соковете и плодовете. 

Тъй като самолечението с антибиотици в повечето случаи води до липса на ефективност от провежданата терапия, усложненията често се дължат именно на неправилната им употреба.

Категорично не трябва да се прибягва до употребата на антибиотик без лекарско предписание - изборът на препарата, неговата дозировка, продължителността на приемане трябва да се определят от специалист. И ако се налага да вземате антибиотици, проучете: има ли друго решение и какви странични ефекти можете да очаквате.

И ако не е наложително да ги вземате, опитайте алтернативата :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май