Внимание! Хранене пред компютъра = затлъстяване

Опитвайте се да го избягвате
Внимание! Хранене пред компютъра = затлъстяване

Нека си признаем: компютрите, интернет и новите технологии се превърнаха в интегрална част от ежедневието на съвременния човек.

Понякога именно заради тях забравяме да живеем в реална обстановка и често – да се храним здравословно, на масата. Вероятно повечето от вас са усвоили умението да държат вилицата с една ръка и да натискат клавишите на клавиатурата с другата.

Редовното хапване пред монитора обаче никак не е за препоръчване, както установиха учени от университета в Бристол. Те провели изследване с цел да разберат каква е връзката между паметта, вниманието и апетита.

Оказва се, че когато се храните на бюрото, огладнявате по-бързо, а и апетитът ви, логично, е по-силен. Резултат от виртуалното общуване и похапването през половин час в повечето случаи е... затлъстяване.

Хората в експеримента били разделени на две групи. На едната приготвили вкусен обяд, с 9 различни ястия. Участниците трябвало да се хранят пред монитора, докато редят пасианс. Членовете на втората група хапвали нормално, без да се разсейват с нещо определено.

След обяда картоиграчите се чувствали по-малко сити от другите. За това половин час по-късно те изяли двойно по-голямо количество шоколадови бисквити, за разлика от тези, които не се разсейвали по време на хранене. Нещо повече: било им доста по-трудно да си спомнят какво точно и в каква последователност са яли.

В крайна сметка резултатите от проучването показват, че отвличането на вниманието по време на хранене води до солидно приемане на храна в по-късен етап от деня. Това, разбира се, може да причини сериозни проблеми с теглото и дори затлъстяване.

Преди години пък сходен извод показа и експеримент с хора, които се хранят пред телевизионния приемник. В проучването взели участие 44 човека. Последните разбрали, че всъщност не е много добре да хапваш, докато гледаш любимия си сериал. Нито си спомняш какво си ял, нито колко, което в повечето случаи се превръща в проблем.

Френските диетолози д-р Жан-Пол Кюрте и Тиери Сукар също обръщат особено внимание на храненето в своята програма за дълголетие. Те съветват, вместо да се разсейвате с други занимания, да се съсредоточите само върху съдържанието на чинията ви. Така ще изпитате най-пълноценно удоволствие от процеса на хранене и ще се научите да контролирате апетита си.

А сега оставете за малко виртуалната си ферма, време е за обяд.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май