Внимавайте с пресните кълнове! Тъпкани са с бактерии

Внимавайте с пресните кълнове! Тъпкани са с бактерии

9 от общо 10 взети проби от различни производители на кълнове съдържат над 100 пъти от разрешената норма бактерии. Това установи микробиологично изследване, направено в Център по биология на храните, поръчано от Асоциация "Активни потребители". За целта са закупени готови за консумация салати, предлагани от големите търговски вериги в град София.

Използваният критерий за оценка на хигиената на салатите от кълнове е изисквания в европейски регламент, а именно до 1000 клетки/грам за ешерихия коли (Escherichia coli), пише "Телеграф".

Резултати

Във всички тествани готови салати от кълнове се установява присъствие на колиформи и Escherichia coli. В 9 от 10 продукта количеството на бактериите надхвърля 100 000 клетки/грам. Това е 100 пъти над установения лимит от 1000 клетки/грам за готови за консумация растителни салати. При една търговска марка от кълнове на лук беше установена по-ниска стойност от 14 000 клетки/грам, което е "само" 14 пъти над лимита. Трябва да отбележим, че вероятно количеството на бактериите в 9-те продукта може и да надхвърля 1 милион, понеже нашият тест беше настроен за отчитане на до 100 000 и затова измерването на по-високи стойности не беше възможно да се извърши коректно, уточни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Риск

Той посочи, че нивата на замърсяване с коли бактерии на готовите салати от кълнове, отчетени в проучването, са екстремно високи. Това показва, че консуматорите са изложени на риск от заразяване с патогенни форми на Escherichia coli. Допълнително при наличие на висока замърсеност с коли бактерии и Escherichia coli съществува значителна вероятност от присъствие и на други, по-опасни патогенни бактерии. Причината според него за завишеното съдържание на опасните бактерии е неспазването на хигиената при производството им. Заради високата влажност и температура, в която се отглеждат, семената, от които се добиват, трябва да бъдат дезинфекцирани, преди да бъдат засадени, а след това кълновете също. Заради условията за отглеждане този вид храна е значително по-рискова дори от зелените салати.

ключови думи:
бактерии кълнове

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май