Витаминът, който е жизненоважен за вашия организъм

Витаминът, който е жизненоважен за вашия организъм

Най-важното

Витамините и минералите са от изключителна важност за нашия организъм. Безспорно витамин Ц е един от най-важните, той участва в почти всички функции на тялото ни. Но най-важните витамин, според проучване на университета в Калифорния, е витамин Д. Той участва в разграждането на мазнините и в абсорбирането на калций и фосфор от костите. Ниските нива на този витамин могат да доведат до преждевременна смърт, сочи изследването на един от водещите университети в САЩ.

Според учените ниските нива на витамин Д в организма ни може да доведе до сърдечни болести и болести на костите, като остеопороза. Той подпомага и заздравяването на имунната система. Липсата на него в организма ни, ни кара да боледуваме по-често, а отслабналата имунна система може да доведе усложнения на болестите. Изследването показва още, че липсата на витамин Д в организма може да доведе до нарушение на работата на мозъка и проблеми по време на бременността.

Това изследване е проведено в 14 държави, а хората, които участват в него са около половин милион, което го прави едно от най-мащабните проучвания на здравето.

Този витамин можете да си набавите чрез рибите, телешкото, сирене, мляко, кашкавал,  яйца, гъби и др.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април