Висок холестерол!

И какво от това?
Висок холестерол!

По принцип не съм почитател на истории от типа "Чух, че един съсед разбрал от един негов познат...", но днес ще направя едно малко изключение, защото случаят е много поучителен и релевантен на нашата действителност.

Един от блоговете, които следя, принадлежи на американския специалист по спортно хранене Брайън Пиер. В последния си материал той разказва за един любопитен казус, публикуван в месечното издание на друг нутриционист на име Алан Арагон. Става дума за пациент със завишени нива на общ серумен холестерол, чийто лекар е изключително загрижен за състоянието му и обмисля възможността за лечение със статини. Човекът е притеснен дали "проблемът му" не се дължи на обстоятелството, че консумира пълномаслено мляко и по три яйца дневно. Липидният му профил изглежда горе-долу по следния начин:

  • Общ холестерол: 220 mg/dL (5,7 mmol/l) *

  • HDL: 110 mg/dL (2,85 mmol/l)

  • LDL: 105 mg/dL (2,71 mmol/l)

  • Триглицериди: 25 mg/dL (0,28 mmol/l)

Това, което лекарят не отчита в случая, е, че завишените нива на общ холестерол се дължат на изключително високите стойности на HDL (т.нар. добър холестерол). Следва адекватен коментар от страна на Алан Арагон, че това число не може и не трябва да се възприема като показател за риска от възникване на сърдечносъдово заболяване. Много по-реалистична представа за това може да се добие от съотношението между общия холестерол спрямо HDL, което при стойност 5 за мъжете представлява средна опасност, а при 3,4 означава двойно по-малък риск. В кокретния случай съотношението е 2.

В последно време, за още по-обективен показател се счита съотношението между триглицеридите и HDL, където се търси резултат от 2 или по-нисък. При нашия пациент числото е 0,2 (за стойностите дадени в mg/dL).

inm.comВсичко това ми напомни за последния липиден панел, който си направих преди 4 години – времето, когато ядях средно по 10 яйца и 100 грама масло на дневна база. Лаборантката ми връчи резултатите с печално изражение на лицето и намека, че е редно да се консултирам с лекар и да "мина" на диета. Аз й казах, че вече съм на диета и си тръгнах.

Тогава общият ми холестерол беше 6,69 mmol/l – нещо абсурдно за един млад мъж в разцвета на силите си. В същото време съотношението общ холестерол:HDL ми беше 3,1, а триглицериди:HDL – 0,3. Оттогава не съм си правил изследвания, но се чувствам по-добре от всякога.

Нямам за цел да уронвам престижа на лекарската професия, нито да ви насърчавам да си правите самодиагнози. С всичко, казано дотук, просто ми се иска да ви дам една малко по-различна гледна точка за здравето и да ви накарам да се замислите, че нивото на общия холестерол е едно число, на което се обръща твърде голямо внимание. За съжаление, то рядко ни носи стойностна информация и дори може да ни наведе към погрешни заключения. 


* Стойностите в скоби са приблизителни и са приравнени съгласно възприетия в България начин за отчитане, който е милимолове на литър кръв (mmol/l). За справка, референтните граници на общия холестерол, които се считат за здравословни у нас, са 3,2 - 5,2 mmol/l

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 05.02.2012 | 14:16
    Отговор на коментар #1 от : Благодаря ти :) Един такъв коментар ми осмисля цял месец писане :D Силно се надявам да достигнем до все повече мислещи хора. Поздрави!
  • 1
    от Не е посочен | 03.02.2012 | 16:56
    Много ми харесва да те чета :) Не четем едни и същи автори, но идеите са доста сходни. И се радвам, че има кой да изразява тези схващания и на български, и то по доста понятен и убедителен (според мен) начин.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април