Вижте малкоизвестната причина, поради която напълнявате

Вижте малкоизвестната причина, поради която напълнявате

Най-важното

Тренирате, храните се правилно и спазвате диета, но все пак продължавате да не отслабвате, а напротив, напълнявате? Това може да се дължи и на дисбалансиране на микробиомите в стомаха, сочи изследване на списание "Здраве".

Но какво всъщност са микробиомите? Сигурно сте чували са добрите и лошите бактерии в стомаха - добрите помагат на храносмилането и абсорбирането на полезните вещества, а целта на лошите е да разстроят вашето храносмилане, предизвикват диария и редица стомашни проблеми. Всъщност в тялото ни има 10 пъти повече бактерии, от колкото клетки, сочи изследването. Това означава, че бактериите са станали неизменна част от нашия организъм. Микробиомите са добрите бактерии в стомаха, които му помагат да работи правилно и се борят с лошите бактерии, които предизвикват инфекции. Дори може да се нарече, че микробиомите са екосистеми в стомаха ни, които му помагат и трябва да се грижим за тях.

След като разбрахме какво означават микробиомите, да разберем техният дисбаланс какво ни причинява. Редица стомашни проблеми са предизвикани от този дисбаланс - алергии към различни храни, болести на коремната кухина, стомашни болки и диария. Освен тези стомашни проблеми, нарушаването на баланса на микробиомите може да доведе и до напълняване, хормонален дисбаланс и дори липса на енергия. Най-често срещаните проблеми, породени от дисбаланса на микробиомите е, напълняването.

Как да се справим с този проблем?

- Яжте храна без консерванти. Ако искате да подобрите състоянието на микробиомите във вашия стомах, трябва да премахнете храните с консерванти, рафинирана захар, подобрители, овкусители, оцветители и други такива стимуланти.

- Яжте ферментирала храна. В това число спада киселото зеле, туршията, киселите краставички и други такива подобни храни. Те подпомагат добрите бактерии в стомаха ви.

- Приемайте повече фибри. Те се съдържат главно в плодовете и зеленчуците, но избягвайте неорганичните, които са пълни с нитрати.

Вижте още: 6 причини да започнете да се храните правилно.

Вижте още: 5 сигнала, че трябва да приемате повече протеини.

Вижте още: 7 правила за здравословно хранене.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април