Бръсни се редовно или умри!

Базов урок по грешна интерпретация на кохортни изследвания
Бръсни се редовно или умри!

Предполагам, че за немалка част от многото хора в огромния ни и неизбродим офис съм "оня с брадата". Но аз не мога да им се сърдя за непочтителното отношение. Най-малкото никой от тях не е длъжен да знае, че попадам в рискова група.

Да, от известно време насам животът за мен просто не е същият и дори може да се каже, че е застрашен. През 2003 година в престижния Американски журнал по епидемиология е публикувано изследване, озаглавено "Бръснене, коронарна болест на сърцето и инфаркт". Вероятно вече започвате да се подхилквате, но няма майтап – авторите на този шедьовър наистина изследват връзката между честотата, с която мъжете премахват лицевото си окосмение и риска от развитие на сърдечносъдово заболяване. Цялата тази привидно абсурдна история е инициирана след регистрирането на един особен случай с 21 мъже с прекаран инфаркт на миокарда, от които за почти половината се оказало, че се бръснат едва веднъж на 2-3 дни.

За да проверят своята хипотеза, учените прибегнали до една много сериозна извадка – 2 513 мъже на възраст от 49 до 59 години. По време на първата фаза от наблюдението хората са разпитани щателно по най-различни въпроси от лично естество, включително и по адрес на заниманията им със самобръсначката. На тази база те попадат в различни категории, вариращи от бръснещи се два пъти дневно, веднъж дневно, през ден и т.н. Тук трябва с най-голямо нежелание да си призная, че ви излъгах в самото начало на текста, защото онея с брадите не са класифицирани (и навремето не са ги уважавали, виждате ли?). През следващите 20 години мъжете периодично биват наблюдавани и преглеждани за установяването на болки в гърдите и сърдечносъдови проблеми.

836e1143-0886-422c-f10e-5d91b1352642inm.comНаполовина застрашен екземплярВ крайна сметка умират 45% от от 521-те господа, които се бръснат по-рядко от веднъж дневно (при прилежните им събратя този процент е едва 31,3). Анализът на данните показва, че тези хора са с по-висок риск не само от сърдечносъдови заболявания, но и от смърт от всякакво естество. Така. Ако искахме да избухнем със сензация, тук като нищо можеше да заключим, че от нередовно бръснене се умира. Или пък, че редовното бръснене предпазва от удар! В крайна сметка учените са го доказали, нали така? Е, да, ама учените не са доказали съвсем нищо, те просто са установили една връзка, която в статистиката се нарича корелация и невинаги (дори твърде рядко) демонстрира причинно-следствена връзка.

И те, за разлика от повечето медии, които пишат за изследвания, си дават много ясна сметка за това и в самия документ обясняват, че небръсненето се съпътства от много други фактори, които може би имат по-голямо значение за смъртността на един човек. Като например това, че една пета от занемарените мъже са неженени, правят по-малко секс, пушат повече, голяма част от тях страдат от гръдна жаба, с по-ниски доходи са и работят тежък физически труд.

Забележете, че това са факторите, които екипът е отчел. Тоест, освен тях, вероятно (да се чете "със сигурност") има и един много по-солиден куп особености, които не са взети предвид, но са от значение.

d8dbe0cb-8565-dc44-08df-18642114ed13inm.comБръснете си редовно холестерола!

Пиша всичко това предимно, за да ви забавлявам, но и поради една друга причина. Всъщност, когато за първи път прочетох за това изследване, някой беше направил една много уместна забележка във връзка с него. Представете си за момент, че дотук не сме си говорили за нередовно бръснене, а за консумация на холестерол. В крайна сметка, това, което щяхте да прочетете накрая, би било, че 45% от 521 души, които ядат холестерол, са умрели, докато при тези, които не ядат холестерол, този процент е доста по-малък. И в това нямаше да видите нищо абсурдно или нередно, защото сте свикнали да четете подобни неща навсякъде. А истината е, че причинно-следствената връзка между консумацията на холестерол и риска от сърдечносъдова болест е "доказана" точно, както е доказана и връзката между бръсненето и същия този риск. Но дайте да теглим по една контра, че не се знае знае ли се...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април