Борборигмус?

Що е то и какво го причинява
Борборигмус?

Най-важното

Дума или съчетания от думи, измислени с цел звукоподражание, се наричат ономатопея. Адекватни примери могат да бъдат дадени с джас, апчих, туп, дзън, пуф-паф и кукуригу!

Много ми се щеше да ви разкажа как Борборигмус е ужасно, огромно, зелено чудовище, което се храни с девици и бълва възпламенен жупел с температурата на Инферно. Възпитаната у мен честност обаче ми пречи да го направя, затова ще ви сервирам самата тривиална истина...

Борборигмусът (мн.ч. борборигми) е къркорещият звук, който издават придвижващите се в храносмилателния ви тракт газове и течности. Той се дължи на явлението перисталтика, за което знаем, че е постъпателно свиване на гладката мускулатура на червата, спомагащо избутването на съдържанието им в правилната посока. Думата е дело на гениалните древни гърци, които дълго са се чудили как да нарекат воплите, издавани от вътрешностите им в гладно състояние.

Всъщност, причината, поради която къркорим, когато сме гладни, е един рефлекс. Щом тялото ни реши, че е време за ядене, то започва да освобождава място в червата, изтиквайки всичко, което се намира в тях, към изхода. Това раздвижване разбутва малките балончета течност и газове (те са неизменно там, особено, ако сме се хранили бързо и сме говорили много през това време) и те си къркорят в движение, така да се каже. Някои хора чуват този звук и след ядене, тъй като същият рефлекс сработва и по време на храносмилане.

Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая приятно борборигмене!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май