Безопасни ли са наистина електронните цигари

Те също крият сериозни рискове за здравето
Безопасни ли са наистина електронните цигари

Появата на електронните цигари се сочеше като безопасна алтернатива на тютюнопушенето и голяма част от загрижените за здравето си пушачи се насочиха към тях за минимизиране последствията от вредния навик. Само няколко години по-късно, вече е ясно едно – безопасно пушене няма, независимо дали държим обикновена или електронна цигара.

В потвърждение на това преди 2 дни група американски учени публикуват в журнала Tobacco Control резултатите от свое 5-годишно проучване. То е посветено на изчисляване ползите за здравето на пушачите при замяна на стандартните цигари с електронни. Търсейки евентуални ползи обаче, изследователите установяват, че много по-съществено значение има запазването на голяма част от вредите от цигарите, дори те да са от електронен тип.

Използвайки два математически модела, учените представят резултатите от проучването си в две форми, означени съответно като оптимистична и песимистична. И в двата случая се приема, че потребителите заменят тютюневото изделие с електронна цигара. Така разликата в резултатите би могла да се отдаде единствено на разликата между последствията при употреба на двата различни типа цигари. Оказва се, че разлика по отношение на безопасността има, но е много по-малка от очакваната.

Според оптимистичния вариант, който приема, че електронните цигари изцяло компенсират вредите от тютюневите, смъртните случаи в САЩ от асоциираните с тютюневия дим заболявания ще намалеят с около 7 милиона. Това би бил ефектът, ако в рамките на 10 години пушачите извършат пълен преход към електронни цигари.

Задълбоченото проучване на ефекта от пушенето на електронни цигари обаче показва, че и те крият сериозни рискове за здравето. Макар и по-слаби от тези на стандартните цигари, тези рискове са факт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април