Бащите определят хранителните навици на децата

Оказва се, че майките нямат такова влияние върху малчуганите и храненето им, каквото имат татковците
Бащите определят хранителните навици на децата

По традиция майките са тези, които избират как и с какво да хранят децата, но американско изследване твърди, че все пак бащите имат по-голямо влияние върху хранителните навици на малчуганите.

Проучването, публикувано в специализирано издание, съветва мъжете да се стараят при възпитанието на децата си, защото техните решенията имат най-дълготраен ефект върху тях.

Резултатите показват, че когато главата на семейството – в идеалния случай бащата, предпочита вечеря в ресторант за бързо хранене, обикновено това означава за потомството само едно: "Няма нищо лошо в този тип храна". Освен това вечерята навън, инициирана от таткото, се тълкува и като награда, нещо специално, заради което има и по-голяма тежест. Предишни проучвания свързват заведенията за бързо хранене с тенденцията към затлъстяване и наднормено тегло. Това се дължи най-вече на храната в тях, която често комбинира повишено съдържание на прости въглехидрати с наситени мазнини.

Новото изследване се базира на 15-месечно наблюдение върху начина, по който родителите разпределят времето, с което разполагат, и как това рефлектира върху избора им на храна.

Оказва се, че майките избират заведения за бързо хранене, принудени от определени обстоятелства или по невнимание, докато татковците превръщат това в своеобразен празник.

"Бащи, които намират вечерята със семейството си за специален момент, определено не виждат ресторантите за бързо хранене като подходящо място за целта. Това автоматично означава, че и децата прекарват по-малко време там", споделя д-р Макинтош, ръководител на експеримента.

Специалистът е на мнение, че татковците трябва да се запознаят детайлно с хранителното съдържание на продуктите, които купуват за вкъщи. Това ще насочи вниманието им към по-здравословен и пълноценен начин на живот. Децата пък ще осъзнават по-лесно, че главната роля в семейството е поверена на бащата и когато той каже: "Не, днес ще вечеряме нещо друго/някъде другаде, а това е така, защото...", то е за тяхно добро.

За съжаление проучването не разглежда домакинства на самотни майки или такива, в които присъства и баба или друга жена.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май