Акция срещу депресията

С няколко изпитани тактики
Акция срещу депресията

За мнозина е страшна, черна дупка. За други – непоносима статика, пречеща им да дишат, да се движат, да мислят, да чувстват и да обичат. За съжаление обаче, никой не е предпазен от лична среща с депресията.

А когато ви сполети, може единствено да се борите срещу нея. В най-разпространения и ефикасен случай – сами. За неутрални помощници в тежкото изпитание обаче ви препоръчваме да се доверите на тези добри стратегии:

Кардио упражненията  

Доказано е! 30-минутно от умерено до високо интензивно кардио позволява  в тялото да се освободи цяла армия от ендорфини. А последните, както знаете, са хормоните, отговорни за доброто настроение и позитивните емоции.  

Разбира се, това не означава, че светкавично бързо ще смачкате депресията. Бихте могли обаче да създадете по-подходяща за себе си среда, като най-напред изгоните усещането за болезнена безтегловност и предопределеност.

Тай чи

Чрез методичните си, плавни движения тази източна практика буквално ви вкарва във въображаем балон (изберете си сами цвета му). Той пък ще ви помогне да се чувствате по-защитени, без да ви изолира в буквалния смисъл от света около вас.

Освен това тай чи е практика, която се фокусира върху дишането, като по този начин подобрява кръвообращението и позволява в мозъка да навлезе повече кислород. Резултатът: мисълта ви се прочиства, започвате да виждате нещата по-ясно и не с толкова песимизъм.  

Йога като валиум

Това движение идва от Кундалини йога* и ефектът му се сравнява с този на валиума.

Седнете в удобна поза с кръстосани крака (по индийски). Вдигнете ръцете на нивото на очите и съберете палците в една точка, като дланите трябва да сочат навън (както е показано на снимката). Идеята е да успеете да съсредоточите цялата си енергия в палците – вижте как побеляват краищата им вследствие на натиска.

Сега затворете очи и се опитайте да видите същото и в ума си. Дишайте дълбоко – при вдишването кажете на себе си "Сат" (истина), а при издишането - "Нам" (идентичност). В комбинирано действие това означава: "Истината е моята идентичност" или "Аз съм истината". Трудно е да се откажеш от себе си при това положение, нали?

 

Забележка: Тези практики не са лекарства. Ако страдате от сериозна депресия, потърсете помощта на лекар.

*Физическа и медитативна дисциплина

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май