Акция срещу болката в гърба

Хиляди хора се борят срещу нея, но вие ще я победите, нали?
Акция срещу болката в гърба

Преди известно време британската изпълнителка Лили Алън буквално избухна в сълзи на сцената заради силна болка в гърба, която почувства по време на концерт.

Миналата година Боно от U2 претърпя сериозна хирургическа интервенция отново по този повод. Бившият английски премиер Гордън Браун не случайно ходи редовно на курсове по пилатес.

 

 

Всъщност не е задължително да сте популярен изпълнител или политик, за да почувствате остра болка в гърба. Без да разполагаме с официална статистика, сме убедени, че у нас, има много хора, които страдат от въпросното състояние. Нещо повече – голяма част от тях са свикнали да живеят с него.

Истината все пак е, че гръбначният стълб не е създаден, за да го държим непрекъснато в неподвижно състояние. Той има сложна структура, изграден е от 33 прешлена и три слоя мускулна тъкан.

Логично, основната му функция е да позволява на тялото да извършва движения в няколко различни равнини и посоки. За съжаление, липсата на движение може да наруши обичайното му функциониране и да ви причини редица неприятности.

Обаче трудно или не, всеки може да направи различни промени в начина си на живот, за да намали риска от този широко разпространен здравословен проблем.

Нека ви предложим няколко решения:

 

Без паника

Болката в гърба има неприятния навик да отшумява от само себе си за кратък период от време. Само че при много хора първата доза може да бъде повторена неочаквано отново след няколко години. Точно за това е много важно да се научите да се справяте навреме със ситуацията.

Започнете, като установите какво точно ви тормози. Силната, остра болка обикновено е предупредителен сигнал за проблем. Тя е често повтаряща се, но не трае повече от шест седмици.

Хроничната от своя страна се характеризира с постоянно, неприятно усещане, което има качеството да изчезва, когато си поиска. Последната може да се отрази върху качеството на целия ви живот, ако не намерите начин да се преборите с нея.

 

Движете се

В миналото широко разпространен съвет за справяне с болката с гърба бе почивката в леглото. Редовното основание за подобно предписание се обясняваше по следния начин. Когато не натоварвате гръбначния стълб с излишни движения, позволявате на възпалителните процеси в него да утихнат и болката изчезва магически.

Днес повечето специалисти отричат горната теория и се обединяват около идеята, че прекалено многото почивка може да причини скованост, загуба на мускулна маса и костна плътност, както и депресия.

По-добре, твърдят експерти, си позволявайте умерено натоварване чрез движение, както и упражнения за разтягане, когато е възможно.


С две ръце напред

Много деца притежават страхотното качество да ползват и двете си ръце, докато извършват различни дейности. Още преди да пораснат обаче, за да е политически и обществено коректно, се научават да работят само с едната. Но това всъщност не е огромно постижение.

Ако умеете да ползвате и двете си ръце, ще балансирате двете страни на тялото и ще подобрите стойката си, което като резултат ще облекчи болката в гърба.

Защото в случай, че едната ви ръка е подчертано доминираща, това ви кара да я натоварвате повече, което пък има потенциала да доведе до проблеми с гръбначния стълб.

За да научите крайниците си на сила, всеки ден упражнявайте първо този, която е по-слаб.

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май